Podrinje preko Romanije u eliti

Igor Stanišić
Podrinje preko Romanije u eliti

JANjA - Fudbaleri Podrinja iz Janje plasirali su se u Prvu ligu Republike Srpske s obzirom na to da su u revanš susretu baraža savladali Romaniju rezultatom 2:1. Prvi susret u Palama završen je neriješenim rezultatom 1:1, pa je klub iz Janje prvi put u istoriji obezbijedio plasman u Prvu ligu Srpske poslije odustajanja Napretka iz Donjeg Šepka.

Janju je proteklih dana tresla fudbalska groznica, koja je ipak na kraju imala svoj pozitivan tok po domaćina, koji je poslije nekoliko bezuspješnih pokušaja ipak ostvario, možemo slobodno konstatovati, "istorijski uspjeh" - plasman u Prvu ligu Republike Srpske.

Domaći fudbaleri su od samog starta potpomognuti grlima od oko 3.000 simpatizera krenuli ofanzivno prema golu gostiju iz Pala. Igran je peti minut kada je domaći klub došao do vođstva. Kapiten Muhamed Jusufović sjajno je prošao po desnoj strani, zatim centrirao, u kaznenom prostoru Romanije najbolje se snašao mladi Dejan Vučić, koji glavom šalje loptu sa pet metara iza nemoćnog Ognjena Jolovića. Atmosfera na tribinama je kulminirala poslije pogotka domaćina.

Podrinje je od tog trenutka krenulo u potpunu ofanzivu prema golu Paljana, ređajući šansu za šansom. Ipak, u 15. minutu Romanija se oslobodila pritiska. Marko Blagojević je poslije greške Denisa Arnautovića izbio sam pred golmana Salka Sinića, šutirao glavom, ali domaći čuvar mreže uspješno je intervenisao i spriječio izjednačenje. U 30. minutu Podrinje je došlo do prednosti od 2:0. Poslije velike greške i smušenosti odbrane "vučice" kapiten Muhamed Jusufović pronašao je Bekira Sofića, kojem nije bilo teško da savlada nemoćnog golmana Romanije.

U drugom poluvremenu Podrinje je "povuklo ručnu", ali je ipak uspjelo da stvori više izglednih prilika za postizanje gola. Romanija je vratila rezultatsku neizvjesnost u 65. minutu poslije velike greške jednog od najboljih pojedinaca na utakmici centralnog beka Alije Milkića. Grešku je vješto iskoristio Nikola Blagojević, izašao sam pred golmana Sinića, vješto ga lobovao i smanjio na 1:2. Kasnije se ispostavilo da je to bio i konačan rezultat jer Paljani nisu imali više snage da nešto više učine pored izuzetno motivisanih igrača Podrinja, koji su utakmicu rutinski priveli kraju.

Poslije posljednjeg zvižduka odličnog banjalučkog arbitra Dragana Petrovića uslijedilo je neopisivo slavlje domaćih fudbalera, stručnog štaba i navijača Podrinja, koje se prenijelo na ulice male varošice kraj Bijeljine. Ispisane su nove stranice istorije kluba u kojem je prve korake napravio i čuveni srpski fudbaler Savo Milošević, rekorder po broju reprezentativnih nastupa, u dresovima SR Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i Srbije.

Poslije utakmice šef stručnog štaba Podrinja Boško Tonković je bio presrećan.

- Utakmica je bila fantastična, uzbudljiva do samog kraja. Ostvarili smo veliki uspjeh, vrijedan pažnje, o kojem će istorija pisati. Izuzetno sam srećan zbog podviga mojih fudbalera, kao i svih ljudi u klubu. Ovim putem želim da pozdravim publiku koja je došla u velikom broju na stadion i pomogla nam bodrenjem da ostvarimo cilj - rekao je Tonković.

Kapiten Podrinja, najbolji pojedinac na utakmici, Muhamed Jusufović nije krio zadovoljstvo plasmanom u Prvu ligu Republike Srpske.

- Četiri godine očekujemo ulazak u Prvu ligu Srpske. Najzad, sreća nam se osmijehnula, ostvarili smo svoj plan. Vidjeli ste kako nas je publika nosila na krilima, to je jedan od pokazatelja sa kolikim motivom smo ušli u ovaj susret. Zahvalnost dugujem navijačima na sjajnoj atmosferi, kao i fudbalerima Romanije na fer i korektnoj igri - istakao je Jusufović. 

Pehar

Prije početka utakmice potpredsjednik Staša Košarac, u ime Fudbalskog saveza Republike Srpske uručio je pehar kapitenu Drine Svetozaru Vukašinoviću, za osvojeno prvo mjesto u prvenstvu Republike Srpske i plasman u Premijr ligu BiH. Igrači, stručni štab i članovi uprave su dobili zlatne medalje, što je propraćeno gromoglasnim aplauzom rekordnog broja gledalaca na renoviranom stadionu Drine u Zvorniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana