Подриње преко Романије у елити

Игор Станишић
Подриње преко Романије у елити

ЈAЊA - Фудбалери Подриња из Јање пласирали су се у Прву лигу Републике Српске с обзиром на то да су у реванш сусрету баража савладали Романију резултатом 2:1. Први сусрет у Палама завршен је неријешеним резултатом 1:1, па је клуб из Јање први пут у историји обезбиједио пласман у Прву лигу Српске послије одустајања Напретка из Доњег Шепка.

Јању је протеклих дана тресла фудбалска грозница, која је ипак на крају имала свој позитиван ток по домаћина, који је послије неколико безуспјешних покушаја ипак остварио, можемо слободно констатовати, "историјски успјех" - пласман у Прву лигу Републике Српске.

Домаћи фудбалери су од самог старта потпомогнути грлима од око 3.000 симпатизера кренули офанзивно према голу гостију из Пала. Игран је пети минут када је домаћи клуб дошао до вођства. Капитен Мухамед Јусуфовић сјајно је прошао по десној страни, затим центрирао, у казненом простору Романије најбоље се снашао млади Дејан Вучић, који главом шаље лопту са пет метара иза немоћног Огњена Јоловића. Aтмосфера на трибинама је кулминирала послије поготка домаћина.

Подриње је од тог тренутка кренуло у потпуну офанзиву према голу Паљана, ређајући шансу за шансом. Ипак, у 15. минуту Романија се ослободила притиска. Марко Благојевић је послије грешке Дениса Aрнаутовића избио сам пред голмана Салка Синића, шутирао главом, али домаћи чувар мреже успјешно је интервенисао и спријечио изједначење. У 30. минуту Подриње је дошло до предности од 2:0. Послије велике грешке и смушености одбране "вучице" капитен Мухамед Јусуфовић пронашао је Бекира Софића, којем није било тешко да савлада немоћног голмана Романије.

У другом полувремену Подриње је "повукло ручну", али је ипак успјело да створи више изгледних прилика за постизање гола. Романија је вратила резултатску неизвјесност у 65. минуту послије велике грешке једног од најбољих појединаца на утакмици централног бека Aлије Милкића. Грешку је вјешто искористио Никола Благојевић, изашао сам пред голмана Синића, вјешто га лобовао и смањио на 1:2. Касније се испоставило да је то био и коначан резултат јер Паљани нису имали више снаге да нешто више учине поред изузетно мотивисаних играча Подриња, који су утакмицу рутински привели крају.

Послије посљедњег звиждука одличног бањалучког арбитра Драгана Петровића услиједило је неописиво славље домаћих фудбалера, стручног штаба и навијача Подриња, које се пренијело на улице мале варошице крај Бијељине. Исписане су нове странице историје клуба у којем је прве кораке направио и чувени српски фудбалер Саво Милошевић, рекордер по броју репрезентативних наступа, у дресовима СР Југославије, Србије и Црне Горе и Србије.

Послије утакмице шеф стручног штаба Подриња Бошко Тонковић је био пресрећан.

- Утакмица је била фантастична, узбудљива до самог краја. Остварили смо велики успјех, вриједан пажње, о којем ће историја писати. Изузетно сам срећан због подвига мојих фудбалера, као и свих људи у клубу. Овим путем желим да поздравим публику која је дошла у великом броју на стадион и помогла нам бодрењем да остваримо циљ - рекао је Тонковић.

Капитен Подриња, најбољи појединац на утакмици, Мухамед Јусуфовић није крио задовољство пласманом у Прву лигу Републике Српске.

- Четири године очекујемо улазак у Прву лигу Српске. Најзад, срећа нам се осмијехнула, остварили смо свој план. Видјели сте како нас је публика носила на крилима, то је један од показатеља са коликим мотивом смо ушли у овај сусрет. Захвалност дугујем навијачима на сјајној атмосфери, као и фудбалерима Романије на фер и коректној игри - истакао је Јусуфовић. 

Пехар

Прије почетка утакмице потпредсједник Сташа Кошарац, у име Фудбалског савеза Републике Српске уручио је пехар капитену Дрине Светозару Вукашиновићу, за освојено прво мјесто у првенству Републике Српске и пласман у Премијр лигу БиХ. Играчи, стручни штаб и чланови управе су добили златне медаље, што је пропраћено громогласним аплаузом рекордног броја гледалаца на реновираном стадиону Дрине у Зворнику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана