Почиње пролонгирана Лига младих БиХ за кошаркаше: Дјеца играју у НБА ритму

Иван Драгичевић
Почиње пролонгирана Лига младих БиХ за кошаркаше: Дјеца играју у НБА ритму

Бањалука - Лига младих БиХ почиње ове суботе, а њен старт био је заказан протеклог викенда, али је због одређених недоумица пролонгиран за седам дана.

Лига младих односи се на пионирско, кадетско и јуниорско првенство у обје конкуренције, а у мушкој наступа по десет клубова у три категорије. Хрватски клубови су направили проблем, јер су одустали од учешћа па се морао мијењати концепт по којем се попуњавала лига. Првобитно је требало да броји десет клубова, по три из КС Републике Српске, ФБиХ и Херцег-Босне, док би се посљедњи добијао квалификацијама три екипе из ових савеза. Одлуком Хрвата да одустану дошло је до различитих мишљења да ли такмичење треба да буде са осам или десет клубова. Српска страна је захтијевала једнак број учесника као ФБиХ, али то на крају није случај па се може рећи да су српски клубови поново извисили. На крају Лигу младих играју сви ученици финалног турнира РС, односно четири клуба, док ФБиХ има шест екипа, с тим да у јуниорској конкуренцији наступа Зрињски.

- Лига почиње у суботу и више нема одгађања. Остаје исти број клубова па ће се све стићи у јуну, јер тада престаје школа. Нема никаквих промјена, а каснило се из техничких разлога док је УСАИД прије двадесетак дана уплатио новац - рекао је генерални секретар Кошаркашког савеза БиХ Дубравко Барбарић.

Распоред и календар лиге су посебна прича, јер ће за 17 дана јуна бити одиграно чак седам кола. Дјеца улазе у НБА ритам, што никако није исправно и неке ствари мораће да се мијењају. Таквог става је тренер Игокеиних јуниора Жарко Милаковић, који има позитиван став о овом такмичењу, али би га организовао на другачији начин.

- Лига младих је донијела доста доброг репрезентацији и клубовима. Да бисмо задржали талентовану дјецу, морамо да им дамо квалитетно такмичење гдје имају амбицију и афирмацију. Годинама се не налазе добра рјешења што се тиче календара. Дјеца улазе у репрезентативни циклус и мој лични став је да календар Лиге младих треба да прати календар Лиге 10 БиХ. Предлажем да у октобру буду одигране квалификационе утакмице подручних кошаркашких савеза на нивоу Републике Српске и да најбољи иду у Лигу младих. Тако ни Лига Републике Српске не губи на значају, јер би остали клубови наступали у њој, а ови из Лиге БиХ се прикључивали за Суперлигу и завршницу. Тренутни систем није добар, јер је такмичење катастрофално убрзано - рекао је Милаковић.

Фајнал фор Лиге младих заказан је у Сарајеву за 24. и 24. јун, а како сазнаје "Глас Српске", потписан је уговор са УСАИД-ом на три године па би се избјегла ситуација из прошле године, када није играна лига него само завршница. Клубови су уплаћивали котизацију од 1.000 марака.

Рано за У14

Жарко Милаковић сматра да због великих напора и још неких фактора дјеца до 14 година не треба да се такмиче у Лиги младих.

- Далека путовања нису за тако малу дјецу, а још када додате да су три клуба везана то подразумијева цјелодневно остајање у сали. Рано увођење у притисак побједе и пораза такође није добро за њих - рекао је Милаковић.

У14

Спарс (Сарајево), Лајонс (Тузла), Слобода (Тузла), Челинац Абецеда (Зеница), Младост (Мркоњић Град), Коњиц, Будућност (Бијељина), Леотар (Требиње), Кош (Сарајево).

У16

Спарс (Сарајево), Кенгур (Тузла), Слобода (Тузла), ВБС (Теслић), Абецеда (Зеница), Руки (Бањалука), Коњиц, Будућност (Бијељина), Леотар (Требиње), Ген (Сарајево).

У18

Спарс (Сарајево), Зрињски (Мостар), Слобода (Тузла), Игокеа (Александровац), Челик (Зеница), Борац (Бањалука), Турбина (Јабланица), Зворник баскет, Леотар (Требиње), Кош (Сарајево).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана