Пливачи савез оставио пливаче на цједилу

Данијел Радујковић
Пливачи савез оставио пливаче на цједилу

Бањалука - Пливачки савез БиХ може се похвалити да ће имати пет представника на Европском првенству у малим базенима, али оно чега треба да се стиди је да није ништа урадио како би њима обезбиједио пут и боравак у Копенхагену гдје ће бити одржано такмичење од 13. до 17. децембра.

Никола Бјелајац, Амина Кајтаз, Емина Пашукан, Нејла Карић и Ламија Недошевић мање-више сами и уз помоћ клубова пронашли су начине како да оду  пут Данске да би учествовали на првенству за које су својим радом и трудом изборили наступ. Док су они проливали крв и зној, како би испунили норме и нашли се међу самим европским кремом, у Савезу нису ништа радили. Тако је Олимп из Бањалуке, чији је члан Бјелајац, сам платио трошкове који нису малени. Делегација ће у Данској остати од данас до недјеље, а дан за једно кошта 150 евра, плус авио карате и дневни трошкови.

- Сами морамо да платимо из тог разлога што је у Савезу тотално расуло и неорганизација. За мене и Николу боравак тамо кошта 600 марака дневно, а уз то треба додати цијену карата и остале трошкове. Било је плаћено Свјетско и Европско првенство за јуниоре, а када треба да се плати за сениоре нема, нико није поставио стратегију рада. То нема логике, нема никаквог аршина шта треба да се плати, иако су сви заслужили да иду. Апсурд је да плаћају сами одлазак на ЕП. Само за карте дали смо 1.200 евра, а укупни трошкови биће око 6.000 марака. Ади Мешетовић се разболио и неће ићи, а да је био здрав не знам како би клуб нашао средстава и за њега - казао је Бјелајчев тренер Миодраг Чеко.

Због разних опструкција сви чланови Управног одбора из РС су дали отказе на те функције, тако да је стање алармантно. У Олимпу се труде да такво стање не утиче на пливача и његову припрему за првенство.

- Атмосфера међу пливачима је добра, не дамо да се лоше стање пренесе на пливаче ни у ком смислу. Све трпе клупски тренери и клубови, а у неким случајевима све спада на родитеље. Сва средстава које клубови имају не могу уложити на припреме, већ за такмичења. Не може се улагати у развој такмичара, већ у оно што сте већ развили, јер какав је смисао тренинга ако не одеш на такмичење. Признајем да је прије двије године било прилично добро, али због разних опструкција кренуло је низбрдо - истакао је Чеко и додао да је тужно што су странци са колеџа Пердју препознали Николин квалитет, а код нас добија тапшања по рамену.

Велика очекивања

Бјелајац ће се такмичити у три дисциплине на Европском првенству, и то на 50, 100 и 200 метара слободно.

- На свим тркама пробаће пливати личне рекорде. Трку на 200 метара први пут ће пливати на великим такмичењима и то ће бити базна припрема на првенством у великим базенима. Највећа очекивања су на 100 слободно гдје има вријеме 49,80 и све испод 49,60 је феноменално - казао је Чеко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана