Plivači iz BiH jure lične rekorde i skupljaju iskustvo

Danijel Radujković
Plivači iz BiH jure lične rekorde i skupljaju iskustvo

Banjaluka - BiH će imati tri predstavnika na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti, a od toga dvojica su plivači Olimpa iz Banjaluke Nikola Bjelajac (19) i Adi Mešetović (20).

Njih dvojica, Amina Kajtaz (21) iz Mostara i ostatak delegacije juče je otputovao u glavni grad Mađarske u kojem će u nedjelju početi plivačka takmičenja. Mešetović (50 metara delfin) i Kajtazova (100 delfin) u bazen će prvog dana takmičenja, dok će se Bjelajac (50 slobodno) takmičiti 28. jula. Ako je suditi prema formi i rezultatima iz prethodnog perioda, sve troje bi mogli da obore lične rekorde u kvalifikacijama koje su na programu u jutarnjim časovima.

- Takmičari su spremni, osjećaju se dobro. Prije nepune dvije sedmice bilo je državno prvenstvo gdje su sve troje oborili rekorde i pokazali dobru formu. Nadam se da će tako biti i u Budimpešti. Mali je problem što se pliva ujutro, jer je bioritam bolji popodne, ali ne sumnjam da će oni ostvariti svoja najbolja vremena koja su na treninzima plivali u tom periodu dana. Maksimalno su motivisani, vjeruju u sebe i svoje mogućnosti. Niko od njih nije bez iskustva. Amina je bila na Olimpijskim igrama i Svjetskom prvenstvu, Adi na SP u malim. Nikola od njih ima najmanje iskustva, ali on je učestvovao na juniorskim prvenstvima, a ovo mu je prvo seniorsko SP - rekao je trener Olimpa i vođa delegacije u Budimpešti Miodrag Čeko.

Nastup na najvećoj svjetskoj smotri plivanja biće veliki ispit za ove mlade takmičare, ali dobri rezultati sa nedavnih takmičenja mnogo im znače na planu samopouzdanja.

- Stekli su veliko iskustvo na tim takmičenjima. Ostvarili su dobre rezultate, Nikola je dobio Velimira Stjepanovića, što mu je dalo vjetar u leđa i najavilo ulazak u veliku formu. Na 50 slobodno plivao je brže od 53 sekunde, što je ispod norme za OI. Adiju je takođe značilo takmičenje u Rijeci za ulazak u dobru formu, a rezultati sa državnog prvenstva su dokaz njihovog kvaliteta - dodao je Čeko.

Kako se bliži takmičenje, tako debitanta na seniorskim prvenstvima svijeta Nikolu Bjelajca pomalo hvata trema, ali se on nada da će u Budimpešti plivati brže od 22,84 sekunde, što je nedavno ostvario u Banjaluci.

- Očekujem da isplivam novo najbolje vrijeme, novi rekord i da se plasiram što je bolje moguće. Biće to veliki izazov i motiv za mene, jer želim da se pokažem u najboljem svjetlu pred svim tim plivačima. Mala trema postoji, jer mi je ovo prvi nastup na ovakvom takmičenju, ali dosta će mi značiti što sam na prijašnjim takmičenjima plivao pored nekih vrhunskih takmičara. Tada su bila po dva u grupi, sada će biti malo drugačije, jer je tamo cijela grupa koja pliva brzo - istakao je Bjelajac.

Čeprkala muči rame

Put Budimpešte trebalo je da krene i plivač "22. aprila" Mihajlo Čeprkalo, ali ga je spriječila povreda ramena.

- Sa povredom se mučim još od prošle godine, ali na treningu u ponedjeljak iznenada me malo više zaboljelo pa sam nakon razgovora sa trenerom odlučio da ne idem. Šta je tu je, zdravlje je na prvom mjestu. Treniram i dalje, a nadam se da će sve biti kako treba pred SP za juniore - kazao je Čeprkalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana