Пливачи Ади Мешетовић и Илијан Малчић крећу у лов на рекорде у Канади

Данијел Радујковић
Пливачи Ади Мешетовић и Илијан Малчић крећу у лов на рекорде у Канади

Бањалука - Међу 1.000 пливача који ће учествовати на предстојећем Свјетском првенству у малим базенима наћи ће се и двојац из Бањалуке Ади Мешетовић (Олимп) и Илијан Малчић ("22. април") који ће се први пут наћи на планетарном шампионату.

FINA Свјетско првенство у 25-метарским базенима, 13. по реду, на програму је од 6. до 11. децембра у канадском Виндзору. Тамо ће се наћи такмичари из 176 држава који ће се борити за 46 комплета медаља, а за што боље позиције бориће се и два млада пливача из Бањалуке. Ади (19) се ове сезоне истакао се на Свјетском купу у малим базенима када је у Паризу ушао у финале трке на 50 метара слободним стилом, а иза себе оставио многа позната имена. Тада је оборио рекорд БиХ са временом 22,16 секунди, а нада се да ће тако добар бити и у Канади гдје ће пливати на 50 метара слободно, делфин и прсно.

- Држим сва рекорде у овим дисциплинама и идем тамо да их поправим. Ако бих то урадио на 50 слободно био бих близу полуфинала, али ми то није приоритет. Задовољан сам како сам спреман, добро се осјећам и немам притиска. Имао сам неки мањих повреда, али то је прошло - казао је Мешетовић.

Њему ће ово бити први наступ на првенствима свијета, али нема трему због тога.

- Имао сам већ окршаје са најбољим пливачима на свјетским куповима, тако да идем припремљен. Немам трему, идем тамо расположен и позитивне енергије. На митинзима Свјетског купа у Берлину и Паризу сам стварно пливао одлично и сада се надам да могу још боље. Ова сезона била је напорна и никада дужа. Нисам дуго имао паузу, али рад се исплатио и идем на СП да закључим годину, након чега слиједи припрема за наредну у којој ће бити првенство свијета у великим базенима у Будимпешти - додао је Мешетовић.

И Илијану (20) такмичење у Канади биће прво учешће на свјетским првенствима због чега је посебно узбуђен. До сада је пливао на Балканском (2014) гдје је освојио треће мјесто и ЕП у малим базенима (2015) гдје је оборио три лична рекорда. У Канади ће пливати 100 и 200 метара слободно.

- Показао сам најбољу форму у те двије дисциплине и очекујем да испливам своја најбоља времена. Прије свега  задовољство ми је што ћу видјети доста великих пливача, донекле упознати њихов рад и технику. Драго ми је што сам успио да се пласирам први пут на тако велико такмичење и то је доказ да све боље радим и напредујем. Тренинзи су били веома напорни, доста сам се спремао и очекујем добра времена. Недавно сам био у Зрењанину и тамо сам јако добро пливао. Циљ ми је прије свега био да одем у Канаду, да испливам норме и то сам успио. Око пласмана је сувишно причати, али надам што бољем мјесту - казао је Малчић.

Покушаће остварити што бољи резултат чиме би заокружио одличне наступе ове сезоне.

- Веома сам задовољан резултатима у 2016. години, то показује чињеница да ми је недостајало 70 стотинки до Б олимпијске норме на 400 слободно. То ми је био највећи успјех и круна сезоне, освојио сам преко 780 FINA бодова. Надам се да ће бити још боље, за сљедећу сезону ћу се се спремити за нова велика такмичења - додао је он.

Делегација БиХ у Канаду путује у суботу ујутро.

Шест представника

Поред двојца из Бањалуке међу делегацијом БиХ у Канади биће још четворо пливача Амина Кајтаз (Вележ Мостар), Ангело Шимић и Емина Пашукан (Босна Сарајево), те Нејла Карић (ГКВС Сарајево).

- Самим тим што су се пласирали на СП направили су велики успјех. Највише очекујемо од Адија Мешетовића и Амине Кајтаз. Они су пливали на свјетским куповима и били у финалима, а Амина је била и на Олимпијским играма. Сваки пласман испод 35. мјеста је веома добар резултат - казао је тренер репрезентације Миодраг Чеко који је пут Канаде кренуо јуче пошто ће учествовати на FINA конгресу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана