Plivač Mihajlo Čeprkalo pun utisaka stigao u Banjaluku: Plivački svijet miljama ispred nas

Ivan Dragičević
Plivač Mihajlo Čeprkalo pun utisaka stigao u Banjaluku: Plivački svijet miljama ispred nas

Banjaluka - Mladi banjalučki plivač Mihajlo Čeprkalo vratio se kući iz Rio de Žaneira pun utisaka sa svog prvog olimpijskog nastupa.

Talentovanog momka dočekala je porodica i nekoliko prijatelja, a u privatnoj režiji sa društvom obilježiće povratak u Banjaluku i tako podijeliti stečeno iskustvo, ali i doživljaje iz Olimpijskog sela.

- Bilo je savršeno, oduševljen sam. Zadovoljan sam i rezultatom jer mi je ova godina bila jako teška zbog povrede ramena pa tri mjeseca nisam bio u kvalitetnom treningu. Ipak sam uspio da se dovedem u formu, a najvažnije je što sam imao priliku da treniram sa najvećim svjetskim plivačima i da vidim kako oni rade - rekao je Čeprkalo.

Majkl Felps je najbolji plivač svih vremena i najuspješniji olimpijac, a Čeprkalo je imao priliku da se "izmjeri" s njim na jednom od treninga.

- Trenirao sam u stazi pored njega i pokušao sam da ga pratim 100 metara, ali to je bilo nemoguće. On je nevjerovatan i nenormalan, stvarno nemam riječi za njegove mogućnosti - dodao je banjalučki plivač.

Sam plasman na Olimpijske igre je veliki uspjeh kada se uzmu u obzir uslovi koje imaju domaći plivači, ali i ostali sportisti u odnosu na one iz razvijenih zemalja.

- Ogromna je razlika. Plivački timovi drugih zemalja imaju ogromne timove, po pet-šest doktora, fizioterapeute, posebne stručnjake za kineziterapiju, pa onda i trenere. Mi smo daleko od toga, recimo, samo je Amel Tuka imao svog fizioterapeuta pa smo ga "posuđivali" - kazao je Čeprkalo s kojim je putovao samo trener Goran Grahovac.

Njega uskoro očekuje početak nove sezone, ali mu to neće teško pasti jer se sa Igara vraća u odličnoj formi. Predstoje mu svjetski kupovi u Dohi i Dubaiju, sa kojih se nada dobrim rezultatima.

Uspio je da se upozna sa mnogim velikanima svjetskog sporta, a imao je priliku da bodri srpske sportiste. Tako je pogledao svaki meč vaterpolista, ali i nastupe plivača, a uživao je u utakmicama košarkaške reprezentacije Srbije. Takođe, uspio je da vidi sve ljepote Rija, ali i one najružnije dijelove, favele, koje čine 80 odsto površine grada.

Veličanstveno je bilo i u Brčkom gdje su sugrađani dočekali "srebrnu" odbojkašicu Brankicu Mihajlović. Osim porodice, prijatelja i više od 2.000 sugrađana, nju su pozdravili i predsjednik Skupštine Brčko distrikta Đorđe Kojić, kao i predsjednik RS Milorad Dodik.

- Divan je osjećaj. Rijetke su situacije kad ostajem bez teksta, a jedna od njih je upravo ovaj doček u rodnom gradu sa predsjednikom Republike i svim ovim ljudima. Srećna sam i ponosna - rekla je Mihajlovićeva.

Dodala je da nije ni sanjala da će jednog dana donijeti medalju u Brčko kada je prije petnaestak godina počela da trenira odbojku. Osim srebrne medalje, ona je za nastupe u Riju dobila nagradu za najboljeg primača olimpijskog turnira.

Mural Đekanovićevoj

Na zidu zgrade u ulici Jovana Dučića u Tesliću osvanuo je mural u čast učesnice Olimpijskih igara streljačice Tatjane Đekanović koja je doputovala u rodni grad. Njeni drugari iz naselja potrudili su se da ovjekovječe istorijski plasman prve Teslićanke na Olimpijske igre, pa su joj posvetili mural. Ideja je potekla od umjetnika Srećka Lale kojem ovo nije prvi put da svoje sugrađane obraduje nekim od murala na stambenim zgradama.

Bilbord

Tijana Bošković je prethodnih dana bila centralna tema u Bileći. Kao prvi sportista koji je u ovaj gradić donio olimpijsko odličje, u znak zahvalnosti dobila je i četiri bilborda. Međutim, prava fešta očekuje se večeras kada će joj biti priređen svečani doček.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana