Petočlana komisija privremeno rješenje za Borac

Darko Pašagić
Petočlana komisija privremeno rješenje za Borac

Banjaluka - Na sjednici Skupštine Fudbalskog kluba Borac banjalučki sportski velikan je definitivno ostao bez uprave i predsjednika kluba Draška Ilića.

Delegati su imenovali Petočlanu komisiju, a njen zadatak je da zastupa klub na svim sastancima koji se tiču pronalaska čelnih ljudi Borca i njihovog eventualnog izbora na rukovodeće funkcije.

 

U njoj su: dvojica bivših igrača i kapitena Draško Žarić i Goran Đukić, predstavnik navijača Goran Talijan, odbornik u Skupštini grada Banjaluke Milan Granula i predstavnik resornog ministarstva Oliver Gačić. Poslije sjednice članovi Komisije nisu bili raspoloženi za razgovor, vjerovatno svjesni težine problema sa kojima se suočavaju, ali i cjelokupne situacije u kojoj se nalazi klub koji bi naredne godine trebalo da proslavi 90. rođendan.

Sjednici je prisustvovalo 16 od 27 delegata, koji su izglasali tri zaključka, a oni su u direktnoj vezi sa dugoročnim modalitetom funkcionisanja kluba. Prvi zaključak delegata je da se mora istrajati u ideji da se sprovede hitna procedura za donošenje zakona o sportu, koji je jedini garant opstanka ne samo Borca, nego i sporta u cjelini u Republici Srpskoj. Drugi zaključak je da se nastavi sa insistiranjem da Poreska uprava RS, Vlada RS i Ministarstvo finansija izvrše otpis nenaplativih poreskih dugovanja svim sportskim kolektivima u Republici Srpskoj, koja trenutno iznose između 17 i 18 miliona maraka. Posljednji, treći zaključak tiče se regulisanja imovinskih pitanja u vezi sa korišćenjem sportskih objekata, čiji vlasnici moraju biti lokalne zajednice, a ne klubovi koji ih koriste.

S tim u vezi, Skupština Fudbalskog kluba Borac je donijela odluku da Gradski stadion sa svim pripadajućim objektima vrati u nadležnost gradu Banjaluci, odnosno njegovoj Skupštini, koja će razmatrati ovo pitanje.

- Ovaj klub ne može spasiti ništa drugo osim zakona o sportu. Obraćali smo se svim institucijama, predsjedniku Vlade Republike Srpske, predsjedniku RS, gradu i resornom ministru, koji ne zna nabrojati pet sportova. Ići ćemo prema svim klubovima i savezima i tražiti da se uključe u borbu u koju je danas ušao samo Borac. Tražićemo hitno usvajanje zakona o sportu, pričaćemo sa svim političkim partijama, i onima u vlasti i onima u opoziciji. Bili smo dugo u defanzivi, sada krećemo u ofanzivu - naglasio je sada već bivši predsjednik kluba Draško Ilić, koji i dalje ostaje član Skupštine kluba.

Tehnički mandat

Direktor Robert Zrilić i direktor marketinga Siniša Račić, koji su ranije podnijeli ostavke i koje je ranije Upravni odbor prihvatio, ostaće u tehničkom mandatu na tim funkcijama do primopredaje novoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana