Petar Perović otišao u legendu

Glas Srpske
Petar Perović otišao u legendu

BANjALUKA - Poslije duge i teške bolesti, juče je u ranim jutarnjim časovima u Banjaluci, u 82. godini preminuo Petar Pero Perović, legenda Rukometnog kluba Borac u kojem je kao igrač, trener i funkcioner ostavio neizbrisiv trag.

Rođen je 17. avgusta 1929. godine u gradu na Vrbasu, gdje je završio Višu pedagošku akademiju.

Bio je sportista od glave do pete, aktivno se bavio atletikom, fudbalom, odbojkom i velikim rukometom, a za mali rukomet se opredijelio 1954. godine.

Pero Perović bio je strah i trepet za golmane. Imao je svojstven šut sa zemlje poslije specifične finte, sa dugom zadrškom u zamahu, tako da je protivničku odbranu i golmana dovodio na krivu nogu. Igrao je na poziciji desnog beka i godinama bio oslonac i pokretačka snaga Borca.

Bio je smiren, dobroćudan, uvijek spreman da pomogne drugima. Igrač odluke, u prelomnim trenucima utakmice, kada je svima drhtala ruka znalo se da lopta ide Peri, a on je te situacije rješavao topovskim šutem i najčešće golom.

Za "crveno-plave" je odigrao 130 zvaničnih utakmica, postigao 465 golova, osvojio dvije titule prvaka države (1958/59, 1959/60), te tri Kupa Jugoslavije (1957, 1958. i 1961).

Za državnu reprezentaciju je debitovao 17. decembra 1958. godine protiv Austrije i odigrao 22 utakmice, postigavši 21 gol. Po okončanju aktivnog igranja postao je prvi Banjalučanin savezni selektor reprezentacije u periodu od 1964. do 1966. godine. Trenirao je juniorski sastav Banjalučana (1966) kao i prvi tim (1966 - 1968).

Obavljao je i mnogobrojne funkcije u rukometnim savezima bivše države, BiH, Banjaluke, te svom Borcu, čiji je prvi počasni član postao u maju 2006. godine.

Sahrana Petra Perovića obaviće se u petak na Rebrovačkom groblju u Banjaluci u 14 časova. 

Orden Njegoša prvog reda

Povodom krsne slave Svetog Stefana i Dana Republike Srpske predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović 2009. godine odlikovao je Petra Peru Perovića ordenom Njegoša prvog reda za zasluge u sportu. 

Kajak-kanu

Pored rukometa, Perović je bio i aktivni sportista u kajaku i kanuu, te jedan od osnivača Brodarskog društva Vrbas, kasnije nazvanog Kajak-kanu klub Vrbas. U ovom kolektivu obavljao je mnoge funkcije, od predsjednika, trenera pa na kraju i do počasnog predsjednika. Vrbas je, poslije Borca, bio njegova druga ljubav. 

Saučešće Dragosavljevića

Ministar za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske Proko Dragosavljević uputio je telegram saučešća porodici Petra Perovića.

"Primite izraze iskrenog saučešća u velikom bolu, povodom nenadoknadivog gubitka, smrti Vašeg i našeg velikog sportiste - Pere Perovića. Sa životne i sportske scene zauvijek je otišla velika sportska i ljudska gromada", navodi se u telegramu saučešća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana