Петар Перовић отишао у легенду

Глас Српске
Петар Перовић отишао у легенду

БAЊAЛУКA - Послије дуге и тешке болести, јуче је у раним јутарњим часовима у Бањалуци, у 82. години преминуо Петар Перо Перовић, легенда Рукометног клуба Борац у којем је као играч, тренер и функционер оставио неизбрисив траг.

Рођен је 17. августа 1929. године у граду на Врбасу, гдје је завршио Вишу педагошку академију.

Био је спортиста од главе до пете, активно се бавио атлетиком, фудбалом, одбојком и великим рукометом, а за мали рукомет се опредијелио 1954. године.

Перо Перовић био је страх и трепет за голмане. Имао је својствен шут са земље послије специфичне финте, са дугом задршком у замаху, тако да је противничку одбрану и голмана доводио на криву ногу. Играо је на позицији десног бека и годинама био ослонац и покретачка снага Борца.

Био је смирен, доброћудан, увијек спреман да помогне другима. Играч одлуке, у преломним тренуцима утакмице, када је свима дрхтала рука знало се да лопта иде Пери, а он је те ситуације рјешавао топовским шутем и најчешће голом.

За "црвено-плаве" је одиграо 130 званичних утакмица, постигао 465 голова, освојио двије титуле првака државе (1958/59, 1959/60), те три Купа Југославије (1957, 1958. и 1961).

За државну репрезентацију је дебитовао 17. децембра 1958. године против Aустрије и одиграо 22 утакмице, постигавши 21 гол. По окончању активног играња постао је први Бањалучанин савезни селектор репрезентације у периоду од 1964. до 1966. године. Тренирао је јуниорски састав Бањалучана (1966) као и први тим (1966 - 1968).

Обављао је и многобројне функције у рукометним савезима бивше државе, БиХ, Бањалуке, те свом Борцу, чији је први почасни члан постао у мају 2006. године.

Сахрана Петра Перовића обавиће се у петак на Ребровачком гробљу у Бањалуци у 14 часова. 

Орден Његоша првог реда

Поводом крсне славе Светог Стефана и Дана Републике Српске предсједник Републике Српске Рајко Кузмановић 2009. године одликовао је Петра Перу Перовића орденом Његоша првог реда за заслуге у спорту. 

Кајак-кану

Поред рукомета, Перовић је био и активни спортиста у кајаку и кануу, те један од оснивача Бродарског друштва Врбас, касније названог Кајак-кану клуб Врбас. У овом колективу обављао је многе функције, од предсједника, тренера па на крају и до почасног предсједника. Врбас је, послије Борца, био његова друга љубав. 

Саучешће Драгосављевића

Министар за породицу, омладину и спорт Републике Српске Проко Драгосављевић упутио је телеграм саучешћа породици Петра Перовића.

"Примите изразе искреног саучешћа у великом болу, поводом ненадокнадивог губитка, смрти Вашег и нашег великог спортисте - Пере Перовића. Са животне и спортске сцене заувијек је отишла велика спортска и људска громада", наводи се у телеграму саучешћа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана