“Pecara” kao ratna zona

Darko Pašagić
“Pecara” kao ratna zona

Banjaluka - Dešavanja na utakmici Široki Brijeg - Zrinjski (1:1) još jednom su aktuelizovala problem vezan za navijače tima sa “Pecare”, popularne “škripare”, koji godinama prave nerede i divljaju, ali, po ocjenama mnogih, njihovi grijesi ostaju gotovo uvijek nekažnjeni ili sasvim malo sankcionisani.

U susretu 20. kola od samog početka pristalice domaćina su prekomjerno upotrebljavale pirotehniku, da bi u 42. minutu prilikom izvođenja auta tvrdim predmetom bio pogođen u glavu kapiten Mostaraca Pero Stojkić. Iako je glavni arbitar susreta Irfan Peljto upozoravao domaćina da će susret biti prekinut, pirotehničko divljanje nastavljeno je i u drugom dijelu. U 63. minutu, poslije mnogobrojnih dimnih bombi ubačenih na teren, bilo je praktično nemoguće nastaviti meč i on je prekinut na više od 20 minuta. Tom prilikom, ispražnjena je tribina sa najvatrenijim navijačima Širokog, pa je utakmica nekako privedena kraju. Uoči meča desila su se dva odvojena incidenta u kojima su povrijeđena dva policajca, koji su pogođeni staklenim flašama, a uhapšene su dvije osobe.

U FS BiH ne žele da prejudiciraju eventualnu kaznu za tim sa “Pecare”, ali ističu da su “škripari” poznati odranije i da su incidentne situacije česta pojava u ovom gradu. Nekoliko naših sagovornika reklo je da su im ruke o ovom pitanju praktično vezane.

- Sasvim logična kazna bi bila suspendovanje terena do okončanja postupka, ali od toga najvjerovatnije neće biti ništa. Svima je jasno koliko je BiH specifična zemlja u svemu, pa i u sportu. Kada bi bila suspendovana “Pecara”, onda bi se otvoreno govorilo o tome da su Hrvatima u BiH uskraćena sva prava, da se radi protiv njihovih interesa... A u slučaju eventualne suspenzije Široki bi morao da igra na udaljenosti većoj od 100 kilometara, što praktično znači nigdje u Hercegovini i tek bi onda nastali problemi. Takvih sličnih situacija već je bilo ranijih godina, ali se, po običaju, sve završavalo novčanim kaznama za ovaj klub - rekao je izvor iz vrha FSBiH.

Incidenti na “Pecari” počeli su da se dešavaju još u prvoj sezoni zajedničke Premijer lige, odnosno kada je u martu 2003. godine napadnut novinar Radija RS Slobodan Babić, koji je prenosio susret Široki Brijeg - Leotar. Babić je malo glasnije proslavio vodeći gol Trebinjaca te zbog toga dobio udarac od jednog domaćeg navijača. Najteži mogući incident desio se 2009. godine, kada je u toku tuče domaćih navijača i gostiju iz Sarajeva iz vatrenog oružja ubijen navijač Sarajeva Vedran Puljić, a tom prilikom ranjeno je više navijača i povrijeđeno više policajaca. U maju 2012. godine, poslije finalne utakmice Kupa BiH, nepoznatim predmetom pogođen je u glavu trener Željezničara Amar Osim, da bi u septembru 2016. godine poslije meča Široki Brijeg – Sarajevo bile napadnute sudije Ognjen Valjić, Sreten Udovičić, Ermin Ribić, Husein Terzić i Senad Ibrišimbegović. Pretpostavlja se da su ih pristalice domaćih presrele po izlasku iz Širokog Brijega, ali se poslije prijetnji i uvreda sve završilo bez težih posljedica. U maju naredne godine na finalnom meču Kupa Široki Brijeg - Sarajevo domaći navijači skandirali su neprimjerene šovinističke parole.

Tokom jula prošle godine slike iz Širokog Brijega obišle su svijet po nezapamćenom slavlju poslije plasmana Hrvatske u polufinale, odnosno finale Svjetskog prvenstva. Okupljeni su uzvikivali ustaške parole uz poklič “Za dom spremni”.

Iz ovog se jasno vidi da “škripari”, ipak, najveću netrpeljivost izražavaju prema sarajevskim klubovima, a na pragu je okršaj 22. kola Premijer lige, u kojem će 10. marta tim sa “Pecare” ugostiti lidera sa “Koševa”. Da li će do tada nadležni i dalje sjediti vezanih ruku, nadajući se da će sve proći u najboljem redu, ili će čekati da se desi još nešto mnogo lošije od gorenavedenog, ostaje da se vidi.

Sinonim za ustaštvo

Navijači Širokog Brijega dobili ime po “škriparima”, zloglasnim ustaškim grupama iz Hercegovine. Škripa je u gorštačko-dinarskom žargonu špilja, pećina i sl. Međutim, izvedenica “škripari” vezuje se za najozloglašenije ustaše koji su se krili po špiljama i pećinama poslije poraza u Drugom svjetskom ratu. Tačnije, proustaške grupe koje su preostale poslije razbijanja vojnih jedinica NDH, a koje su još neko vrijeme izolovano djelovale od 1945. do 1950. godine, nosile su naziv “križari”, a na području Hercegovine takve grupe nosile su naziv “škripari”. Iako to svako zna u Širokom Brijegu i cijeloj Hercegovini, navijači ovog kluba su planski uzeli profašističko ime i ne treba da čudi što su skloni nasilju.

Nema mjesta za druge

Svima koji iole prate fudbal poznato je da je Široki Brijeg “čistokrvan” hrvatski klub u kojem skoro da i nema mjesta za druge nacionalnosti. Igrači koji nastupaju za tim sa “Pecare” su ili iz Hercegovine ili iz Hrvatske i većina njih ima i pasoš BiH. Kada se tome doda da je za ovaj tim igralo ili igra nekoliko Brazilaca i Argentinaca jasno je da su svi po vjeroispovijesti katolici. Jedan od rijetkih izuzetaka je sadašnji šef stručnog štaba Makedonac Goce Sedloski, koji je, doduše, najveći dio karijere proveo u Hrvatskoj. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana