“Пецара” као ратна зона

Дарко Пашагић
“Пецара” као ратна зона

Бањалука - Дешавања на утакмици Широки Бријег - Зрињски (1:1) још једном су актуелизовала проблем везан за навијаче тима са “Пецаре”, популарне “шкрипаре”, који годинама праве нереде и дивљају, али, по оцјенама многих, њихови гријеси остају готово увијек некажњени или сасвим мало санкционисани.

У сусрету 20. кола од самог почетка присталице домаћина су прекомјерно употребљавале пиротехнику, да би у 42. минуту приликом извођења аута тврдим предметом био погођен у главу капитен Мостараца Перо Стојкић. Иако је главни арбитар сусрета Ирфан Пељто упозоравао домаћина да ће сусрет бити прекинут, пиротехничко дивљање настављено је и у другом дијелу. У 63. минуту, послије многобројних димних бомби убачених на терен, било је практично немогуће наставити меч и он је прекинут на више од 20 минута. Том приликом, испражњена је трибина са најватренијим навијачима Широког, па је утакмица некако приведена крају. Уочи меча десила су се два одвојена инцидента у којима су повријеђена два полицајца, који су погођени стакленим флашама, а ухапшене су двије особе.

У ФС БиХ не желе да прејудицирају евентуалну казну за тим са “Пецаре”, али истичу да су “шкрипари” познати одраније и да су инцидентне ситуације честа појава у овом граду. Неколико наших саговорника рекло је да су им руке о овом питању практично везане.

- Сасвим логична казна би била суспендовање терена до окончања поступка, али од тога највјероватније неће бити ништа. Свима је јасно колико је БиХ специфична земља у свему, па и у спорту. Када би била суспендована “Пецара”, онда би се отворено говорило о томе да су Хрватима у БиХ ускраћена сва права, да се ради против њихових интереса... А у случају евентуалне суспензије Широки би морао да игра на удаљености већој од 100 километара, што практично значи нигдје у Херцеговини и тек би онда настали проблеми. Таквих сличних ситуација већ је било ранијих година, али се, по обичају, све завршавало новчаним казнама за овај клуб - рекао је извор из врха ФСБиХ.

Инциденти на “Пецари” почели су да се дешавају још у првој сезони заједничке Премијер лиге, односно када је у марту 2003. године нападнут новинар Радија РС Слободан Бабић, који је преносио сусрет Широки Бријег - Леотар. Бабић је мало гласније прославио водећи гол Требињаца те због тога добио ударац од једног домаћег навијача. Најтежи могући инцидент десио се 2009. године, када је у току туче домаћих навијача и гостију из Сарајева из ватреног оружја убијен навијач Сарајева Ведран Пуљић, а том приликом рањено је више навијача и повријеђено више полицајаца. У мају 2012. године, послије финалне утакмице Купа БиХ, непознатим предметом погођен је у главу тренер Жељезничара Амар Осим, да би у септембру 2016. године послије меча Широки Бријег – Сарајево биле нападнуте судије Огњен Ваљић, Сретен Удовичић, Ермин Рибић, Хусеин Терзић и Сенад Ибришимбеговић. Претпоставља се да су их присталице домаћих пресреле по изласку из Широког Бријега, али се послије пријетњи и увреда све завршило без тежих посљедица. У мају наредне године на финалном мечу Купа Широки Бријег - Сарајево домаћи навијачи скандирали су непримјерене шовинистичке пароле.

Током јула прошле године слике из Широког Бријега обишле су свијет по незапамћеном слављу послије пласмана Хрватске у полуфинале, односно финале Свјетског првенства. Окупљени су узвикивали усташке пароле уз поклич “За дом спремни”.

Из овог се јасно види да “шкрипари”, ипак, највећу нетрпељивост изражавају према сарајевским клубовима, а на прагу је окршај 22. кола Премијер лиге, у којем ће 10. марта тим са “Пецаре” угостити лидера са “Кошева”. Да ли ће до тада надлежни и даље сједити везаних руку, надајући се да ће све проћи у најбољем реду, или ће чекати да се деси још нешто много лошије од горенаведеног, остаје да се види.

Синоним за усташтво

Навијачи Широког Бријега добили име по “шкрипарима”, злогласним усташким групама из Херцеговине. Шкрипа је у горштачко-динарском жаргону шпиља, пећина и сл. Међутим, изведеница “шкрипари” везује се за најозлоглашеније усташе који су се крили по шпиљама и пећинама послије пораза у Другом свјетском рату. Тачније, проусташке групе које су преостале послије разбијања војних јединица НДХ, а које су још неко вријеме изоловано дјеловале од 1945. до 1950. године, носиле су назив “крижари”, а на подручју Херцеговине такве групе носиле су назив “шкрипари”. Иако то свако зна у Широком Бријегу и цијелој Херцеговини, навијачи овог клуба су плански узели профашистичко име и не треба да чуди што су склони насиљу.

Нема мјеста за друге

Свима који иоле прате фудбал познато је да је Широки Бријег “чистокрван” хрватски клуб у којем скоро да и нема мјеста за друге националности. Играчи који наступају за тим са “Пецаре” су или из Херцеговине или из Хрватске и већина њих има и пасош БиХ. Када се томе дода да је за овај тим играло или игра неколико Бразилаца и Аргентинаца јасно је да су сви по вјероисповијести католици. Један од ријетких изузетака је садашњи шеф стручног штаба Македонац Гоце Седлоски, који је, додуше, највећи дио каријере провео у Хрватској. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана