Orlovi 4. septembra slijeću u Banjaluku

Milan Zubović
Orlovi 4. septembra slijeću u Banjaluku

Banjaluka - Fudbalska reprezentacija Republike Srpske 4. septembra ove godine trebalo bi da ugosti najbolju selekciju Srbije.

Informaciju da će "orlovi" gostovati u Banjaluci i tako uveličati 22. rođendan FSRS potvrdio je predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske Mile Kovačević.

- Poslije konsultacija i kontakata rukovodstva Fudbalskog saveza Republike Srpske i Fudbalskog saveza Srbije, te dostavljenog prijedloga o slobodnim terminima A reprezentacije Srbije u narednom periodu, dogovoreno je da se utakmica između dvije selekcije odigra 4. septembra 2014. u Banjaluci. FSRS je preduzeo sve što je neophodno za organizaciju utakmice - rekao je Kovačević.

FSRS je prošle godine dobio dozvolu od FS BiH da može igrati međunarodne prijateljske utakmice, ali to prvo mora da odobri FIFA.

- Zahtjev je poslat na odobrenje i vjerujem da će biti pozitivno riješen - dodao je Kovačević.

Predsjednik FSS Tomislav Karadžić potvrdio je da namjeru da najbolji tim Srbije gostuje u Banjaluci.

- To je pitanje koje je aktuelno duže vreme. Sledimo dogovore FS BiH, FSRS i FIFA. Planiramo da početkom septembra igramo u Banjaluci. FS BiH dao je suglasnost da nema ništa protiv utakmice. Ako ta odluka bude verifikovana i od FIFA, igraćemo tu utakmicu. Ne vodeći računa o politici i prošlosti, u Srpskoj ima puno navijača naših klubova i reprezentacije i zbog njih želimo da igramo utakmicu u Banjaluci, ali pod uslovom da se ona ne pretvara ni u kakav cirkus. Ako bismo znali da će utakmica poslužiti kojekakvim elementima da ispoljavaju nasilje, nama takva utakmica ne treba - rekao je Karadžić.

Prvi čovjek srpskog fudbala potvrdio je da Srbija nikada neće igrati sa takozvanom državom Kosovo. FSS se žalio FIFA zbog toga što igrači takozvanog FS Kosova nisu ispoštovali sporazum sa FSS postignut pod patronatom FIFA prilikom nedavnog odigravanja prijateljske utakmice sa Haitijem (0:0) u Kosovskoj Mitrovici, ali će prema Karadžićevim riječima najvjerovatnije odustati od te žalbe.

- Srbija nikada neće priznati Kosovo, onda kako ćemo igrati? Njihovi fudbaleri mogu igrati u našoj reprezentaciji, jer su deo Srbije. Tri-četiri godine osporavali smo da oni igraju utakmice, ali smo pod pritiskom konfederacija i zemalja koje su priznale Kosovo pristali na kompromis. Dogovor je da nema provokacija i državnih obeležja na njihovim utakmicama. Oni su u utakmici sa Haitijem na dresove stavili grb kluba, što podrazumeva jednu dvosmislenost. Nadam se da će tzv. FS Kosova ubuduće poštovati sporazum, u kojem postoji klauzula da se vraćamo na početak ukoliko ne bude sve kako smo dogovorili. Nećemo se žaliti arbitražnom sudu u Lozani, jer mi poštujemo FIFA. To je naša krovna organizacija i od njih tražimo da se poštuju nacionalni ponosi i ideje - rekao je Karadžić.

Selektor Srpske

Aktuelni selektor reprezentacije Srpske je Željko Buvač i na ovu funkciju izabran je sredinom avgusta prošle godine, a trenutno je pomoćnik Jirgenu Klopu u Borusiji iz Dortmunda. Prvi selektor Srpske bio je Miloš Đurković, kojem je pomagao Mladen Katić, da bi poslije njega na klupu reprezentacije sjeo Velimir Sombolac, kojem je asistent bio Velimir Stojnić. Prije Buvača selektor RS bio je Borče Sredojević, koji nije vodio ekipu ni u jednom meču. Prvu utakmicu Republika Srpska odigrala je 1992. godine protiv selekcije tadašnje Republike Srpske Krajine (1:1) i do sada je igrala 15 mečeva, posljednji 2001. godine protiv bijeljinskog Radnika.

Udineze

Sredinom prošlog mjeseca reprezentacija Republike Srpske U-23 odigrala je utakmicu protiv Udinezea u Italiji i to je bio prvi izlazak neke od selekcija Srpske na međunarodnu scenu u zvaničnim prijateljskim utakmicama. Izabranici selektora Branimira Tulića remizirali su sa Italijanima, 1:1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana