Oproštaj od fudbalske veličine

Z. V.
Oproštaj od fudbalske veličine

Gradiška - Tiho i dostojanstveno, baš kako je i živio, uz magičnu "Tišinu", melodiju koja traži tišinu, juče se od Velimira Sombolca na gradskom groblju u Brestovčini kod Gradiške oprostila porodica, rodbina i prijatelji.

Sala Kulturnog centra u Gradišci bila je premala da primi sve one koji su došli na komemoraciju svom Velji, a okupili su se oni koji su sa njim igrali, koje je trenirao i oni s kojima se družio na terenu i van njega.

- Imali smo sreću da budemo sugrađani i prijatelji sa čovjekom koji je ispisao zlatne fudbalske niti na najvećem svjetskom takmičenju. O Velji bi se moglo pričati danima, jer je bio veličina u svakom pogledu i zaslužio je poštovanje svih nas, kao i brojnih generacija koje je naučio fudbalu i životu - rekao je predsjednik FS RS Mile Kovačević.

Vrlo emotivno o bogatom sportskom i životnom putu fudbalske veličine, zlatnog olimpijskog pobjednika iz Rima 1960. godine govorio je poznati banjalučki novinar i publicista Tomo Marić.

- Pjesnik je rekao: "Prijatelju, kad ja odem ti o meni progovori". Sa svoju 21 godinu Veljo je bio olimpijski pobjednik. Njegovo ime uklesano je na četiri mjesta u svijetu. U Rimu, Lozani, Atini povodom 100 godina Olimpijskih igara, a uskoro će biti i u ulici Olimpijskih pobjednika u Banjaluci. Njegova porodica može s ponosom da se okrene i prema ljudima i prema Bogu te da kaže da se u virtuelnom svijetu njegov život završio, ali svi treba da cijenimo i poštujemo njegovu zaostavštinu - kazao je Marić.

Oko 1.000 ljudi ispratilo je Sombolca, a na posljednji ispraćaj došle su različite generacije fudbalera Borca, Kozare, BSK-a, FS RS, FS BiH, kao i čelnici drugih sportskih klubova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana