Opozicija traži vanrednu skupštinu Fudbalskog saveza Republike Srpske

Milan Zubović
Opozicija traži vanrednu skupštinu Fudbalskog saveza Republike Srpske

Banjaluka - Predvođeni poraženim kandidatom na izborima za predsjednika Fudbalskog saveza Republike Srpske Petrom Jelićem, dvadesetak delegata Skupštine FS RS zatražilo je održavanje vanredne sjednice Skupštine na kojoj žele da ponovo biraju predsjednika.

Opozicija aktuelnom rukovodstvu Saveza u petak je napustila sjednicu Skupštine FS RS koja je potom prekinuta zbog nedostatka kvoruma i biće nastavljena u subotu. Nezadovoljni delegati osporavaju Statut i ukazuju na niz propusta u radu Skupštine i Saveza. Ova skupština bila je samo nastavak izborne koja je održana 26. septembra i na njoj je trebalo da bude kompletiran Izvršni odbor kao i još neka tijela.

- Nismo imali pojedinačnih zamjerki na rad Skupštine u petak, već je nezadovoljstvo eskaliralo i oni koji nisu htjeli da budu dio šarade su otišli - rekao je Jelić.

On je potvrdio da i dalje ostaje kandidat za predsjednika FS RS iako je prošli put poražen od aktuelnog predsjednika Mile Kovačevića sa 30:22.

- Predali smo potpise 22 člana Skupštine koja bi po Statutu trebalo da bude održana u narednih 30 dana. Tražićemo monitoring UEFA prilikom novih izbora kao i svoje ljude u kandidacionoj i verifikacionoj komisiji, što prošli put nismo imali, kao i posmatrače kada su brojani glasovi. Od nekih delegata traženo je da pokažu za koga su glasali, što je protivno Statutu - dodao je Jelić.

Osim njega, mnogo nezadovoljnih delegata iznijelo je svoje mišljenje u trofejnoj sali Gradskog stadiona u Banjaluci kritikujući aktuelnu fudbalsku vlast. S druge strane, Kovačević nije bio posebno zabrinut zbog prekida sjednice i potvrdio je da imaju pravo da traže vanrednu skupštinu.

- Jedna trećina delegata može zatražiti vanrednu skupštinu i mora obrazložiti tu odluku, o čemu će dalje odlučiti nadležni organi. O tome će se odrediti Izvršni odbor FS RS i možda će biti vanredna skupština. Čak i ako ishoduju vanrednu skupštinu, što je pitanje, suština je da je rezultat 30:22 u moju korist - rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, nisu 22 delegata napustila sjednicu, već njih 16 od 51 prisutnog što je dovelo kvorum pod znak pitanja jer treba da budu 43 delegata. Na idućoj sjednici kvorum će činiti 28 delegata i biće potrebna natpolovična većina.

- Sve zamjerke koje su delegati iznosili nemaju suštinski karakter da dovode u pitanje rezultate izborne skupštine jer to o čemu oni pričaju nema veze sa realnošću i statutarnim određenjem. Sve što je urađeno do sada, urađeno je po Statutu i Poslovniku - kazao je Kovačević.

Statut

Opozicija je imala primjedbi na statut FS RS iz 2011. godine za koji tvrde da nije regularan.

- Statut je prošao monitoring FS BiH, FIFA i UEFA, a oni koji se ljute morali bi malo poraditi na esenciji, a to je broj delegata koji glasaju za određene odluke. Trebalo bi da nauče abecedu fudbala. Monitoring vrši FS BiH, UEFA i FIFA, on je urađen 2011. i po njemu su obavljeni izbori 2012. godine - rekao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana