Опозиција тражи ванредну скупштину Фудбалског савеза Републике Српске

Милан Зубовић
Опозиција тражи ванредну скупштину Фудбалског савеза Републике Српске

Бањалука - Предвођени пораженим кандидатом на изборима за предсједника Фудбалског савеза Републике Српске Петром Јелићем, двадесетак делегата Скупштине ФС РС затражило је одржавање ванредне сједнице Скупштине на којој желе да поново бирају предсједника.

Опозиција актуелном руководству Савеза у петак је напустила сједницу Скупштине ФС РС која је потом прекинута због недостатка кворума и биће настављена у суботу. Незадовољни делегати оспоравају Статут и указују на низ пропуста у раду Скупштине и Савеза. Ова скупштина била је само наставак изборне која је одржана 26. септембра и на њој је требало да буде комплетиран Извршни одбор као и још нека тијела.

- Нисмо имали појединачних замјерки на рад Скупштине у петак, већ је незадовољство ескалирало и они који нису хтјели да буду дио шараде су отишли - рекао је Јелић.

Он је потврдио да и даље остаје кандидат за предсједника ФС РС иако је прошли пут поражен од актуелног предсједника Миле Ковачевића са 30:22.

- Предали смо потписе 22 члана Скупштине која би по Статуту требало да буде одржана у наредних 30 дана. Тражићемо мониторинг УЕФА приликом нових избора као и своје људе у кандидационој и верификационој комисији, што прошли пут нисмо имали, као и посматраче када су бројани гласови. Од неких делегата тражено је да покажу за кога су гласали, што је противно Статуту - додао је Јелић.

Осим њега, много незадовољних делегата изнијело је своје мишљење у трофејној сали Градског стадиона у Бањалуци критикујући актуелну фудбалску власт. С друге стране, Ковачевић није био посебно забринут због прекида сједнице и потврдио је да имају право да траже ванредну скупштину.

- Једна трећина делегата може затражити ванредну скупштину и мора образложити ту одлуку, о чему ће даље одлучити надлежни органи. О томе ће се одредити Извршни одбор ФС РС и можда ће бити ванредна скупштина. Чак и ако исходују ванредну скупштину, што је питање, суштина је да је резултат 30:22 у моју корист - рекао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, нису 22 делегата напустила сједницу, већ њих 16 од 51 присутног што је довело кворум под знак питања јер треба да буду 43 делегата. На идућој сједници кворум ће чинити 28 делегата и биће потребна натполовична већина.

- Све замјерке које су делегати износили немају суштински карактер да доводе у питање резултате изборне скупштине јер то о чему они причају нема везе са реалношћу и статутарним одређењем. Све што је урађено до сада, урађено је по Статуту и Пословнику - казао је Ковачевић.

Статут

Опозиција је имала примједби на статут ФС РС из 2011. године за који тврде да није регуларан.

- Статут је прошао мониторинг ФС БиХ, ФИФА и УЕФА, а они који се љуте морали би мало порадити на есенцији, а то је број делегата који гласају за одређене одлуке. Требало би да науче абецеду фудбала. Мониторинг врши ФС БиХ, УЕФА и ФИФА, он је урађен 2011. и по њему су обављени избори 2012. године - рекао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана