Олимпијка из Требиња без тренера у Лондону

Чедомил Муцовић
Олимпијка из Требиња без тренера у Лондону

Требиње - Олимпијски комитет БиХ донио је одлуку да младу пливачицу требињског Леотара Ивану Нинковић на Олимпијске игре пошаље без њеног тренера Вељка Пиљевића. Тако ће шеснаестогодишња Нинковића бити једини од шест спортиста из БиХ у Лондону а да њен тренер неће бити уз њу.

- Ивана се налази на припремама у Новом Саду, очекује је државно првенство у Бањалуци и желимо да се посвети својим обавезама у пливању. Нећу ништа да коментаришем јер желим да заштитим дијете од ствари које немају везе са спортом - рекао је Иванин отац  Раде Нинковић

На основу одлуке ИО ОК БиХ да на ОИ са пливачима путује само један тренер, Пливачки Савез БиХ је донио одлуку да тренер пливача буде Мухамед Смајлефендић.

У ПК Леотар истичу да је Смајлефендић као вођа пута репрезентације БиХ у пливању на свјетском првенству у Шангају 2011. године малољетну Ивану, која је тада имала 15 и по година, оставио саму на такмичењу и вратио се у БиХ, а Ивана се морала вратити из Шангаја под пратњом људи из Пливачког савеза Србије.

Леотар је и ПС БиХ су упутили су протестне дописе ОК БиХ али су у ОК рекли да ништа не могу да ураде и да нема новца. 

- Смајлефендић је тренер Енсара Хајдара, који нема бољи резултат од Иване, обоје имају по 810 ФИНA бодова, а у осталим дисциплинама Ивана има боље резултате, тако да није у питању спортски критеријум. Сваки кандидат за ОИ у пливању има свог тренера. Илузорно би било и да сам само ја ишао, јер ни ја не познајем Енсара као што га познаје његов тренер. Тако да је по мени ОК БиХ главни кривац за ову ситуацију - каже тренер Иване Нинковић, Вељко Пиљевић.

Он каже да је Пливачки савез БиХ званичним дописом тражио да у Лондон иду оба тренера, међутим, ОК БиХ је то одбио под изговором да нема новца.

- Ми смо жељели да обавијестимо јавност о томе како функционише бх. спорт. Због свега тога за Ивану ће бити задужени неко из експедиције БиХ на ОИ или селектор џудиста Брано Црногорац. Уз дужно поштовање према тим људима и оним што раде, они не могу да помогну Ивани у њеним тренинзима и припреми за трку - каже Пиљевић.

У ОК БиХ јуче нисмо успјели да добијемо коментар на овај проблем.

Кепчија

- ОК БиХ је од ПС БиХ тражио да одреди једног тренера који ће водити све пливаче. На основу тога УО ПС БиХ је донио одлуку да то буде Мухамед Смајлефендић, јер његов пливач Енсар Хајдар има 840 ФИНA бодова, које је испливао у Њемачкој, на шта нас је упозорила и ФИНA. Тако став Леотара да имају исти број бодова није тачан, јер Ивана има 810 бодова. Ми смо тражили од ОК да иду два тренера, прије свега јер је Ивана малољетна међутим у ОК нису промијенили одлуку - каже секретар ПС БиХ Владо Кепчија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана