Olimpijcima iz RS po 7.000 KM

Danijel Radujković
Olimpijcima iz RS po 7.000 KM

Banjaluka - Uoči odlaska u Pjongčang olimpijci iz Republike Srpske Tanja Karišik-Košarac i Mladen Plakalović dobili su podršku i po 7.000 maraka od Ministarstva porodice, omladine i sporta RS.

Njih dvoje u nedjelju putuju u daleki Pjongčang i svakako im je potrebna sva moguća pomoć. Vrlo je teško postizati ozbiljne rezultate kod nas, a Plakalović i Karišik-Košarac su pokazali da imaju kvalitet, pošto su izborili nastup na trećim Igrama. Zbog toga su se obradovali prijemu kod ministarke Jasmine Davidović.

- Želim da zahvalim na pomoći koju nam je ministarka uručila. Vrijedno sam trenirala i uspjela sam ispuniti norme koje su bile potrebne za odlazak u Južnu Koreju. Napravila sam jedno od svojih najboljih rezultata u sezoni, što smatram da je odličan uvod za Igre. Tamo ću se potrudi da otrčim najbolje što mogu - rekla je Karišik-Košarac.

Ona će učestvovati na trci deset kilometara slobodnim stilom, dok će Plakalović bitku voditi na pet kilometara dužoj stazi. On je takođe zahvalio na podršci i nada se da period slabijeg treninga neće uticati na rezultat u Pjongčangu.

- Iza mene su duge godine napornog rada, ali u posljednje vrijeme, zbog nekih obaveza, nisam se posvetio treningu koliko mogu. Međutim, iza mene je dugogodišnji rad, tako da se nadam da se ova dva mjeseca neće odraziti baš toliko na rezultat i da ću napraviti odličan rezultat - kazao je on.

Oni su dugo godina stipendisti Ministarstva, što je dokaz da u njih nije uzaludno ulagano, a dodatna sredstva pred Pjongčangu su pokazatelj da se na njih i dalje ozbiljno misli.

- Naravno da su za postizanje norme najzaslužniji upravo oni, ali ovdje se vidi saradnja njihovih klubova, Skijaškog saveza RS i Ministarstva. Meni je posebno drago da su Tanja i Mladen dugogodišnji stipendisti Ministarstva i baš po tome se vidi koliko je ulaganje u vrhunske sportiste dalo izuzetne rezultate. Naša saradnja će da se nastavi u svim domenima koji su potrebni, a sa ovih 7.000 maraka za svakog od njih želimo da ih podržimo pred Igre. Želim im uspjeh i da im bude lijepo - rekla je ministarka Davidović kojoj je Smučarski savez RS uručio zahvalnicu.

Uskoro bolji uslovi za rad

Vlada Republike Srpske ima velike planove na Jahorini gdje bi uskoro trebalo da budu napravljeni mnogo bolji uslovi za treniranje i gdje bi trebalo da se rađaju novi učesnici nekih budućih olimpijskih igara.

- Vlada je odredila iznos od tri miliona maraka za izgradnju infrastrukture koja je potrebna da se unaprijede uslovi u različitim disciplinama, recimo za biatlon i trčanje. Na Jahorini će biti izgrađene staze i sve ono što treba Tanji, Mladenu i ostalim takmičarima koji će tada će imati odlične uslove za treniranje i postizanje boljih uslova. Za četiri godine su Igre u Kini i treba polako početi razmišljati o tome - kazala je Davidovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana