Odbojkaški klub Inova: Sezona u znaku drugih mjesta

Dušan Repija
Odbojkaški klub Inova: Sezona u znaku drugih mjesta

Banjaluka - Odbojkaški klub Inova pravo je osvježenje na odbojkaškom nebu Srpske i BiH, a nedavno završena sezona ostaće zlatnim slovima upisana u istoriju kluba koji je osnovan 2004. godine.

Naime, seniorska ekipa ovog kluba osvojila je drugo mjesto u premijernom nastupu u Prvoj ligi, a da je bilo malo više sreće plasirale bi se u Premijer ligu BiH. Ovako, “inovatorke” su morale da čestitaju fočanskom Magliću, koji je zahvaljujući samo jednom osvojenom setu više obezbijedio elitu. Da se u klubu velika pažnja poklanja radu sa mladima govore i rezultati juniorki i kadetkinja, koje su osvojile druga mjesta na prvenstvima RS i BiH, gledajući u leđa neprikosnovenom Bimal Jedinstvu.

- Ponosan sam što smo pokazali da se u Banjaluci može igrati odlična odbojka i što smo na neki način srušili predrasude da su za istočne i južne dijelove srpske rezervisana prva mjesta. Iako Bimal Jedinstvo ima neuporedivo bolje uslove i veći budžet, nemamo namjeru da se zaustavimo. Nemamo luksuz da dovodimo igračice sa strane, sve one su ponikle u našem klubu i većinom po godinama još nisu seniorke. Stoga je drugo mjesto u Prvoj ligi RS veliki uspjeh, a mislim da nam iduće sezone neće izmaći promocija u elitu - rekao je trener Inove Dario Savović.

Ni tu nije kraj ambicijama, jer Savović smatra da bi Inova za nekoliko godina i uz adekvatnu podršku mogla do međunarodne scene. Uz pravilan rad napravljena je odlična baza koja garantuje rezultate u godinama koje dolaze.

- Svesni smo situacije u cijelom društvu i nismo megalomani. Ipak, imamo pravo da se nadamo i vjerujemo u sebe. Već smo srušili neke predrasude, a sa malo više novca, mnogo manje nego recimo u fudbalu, košarci ili rukometu, Banjaluka bi mogla da dobije klub koji redovno igra evropske kupove - rekao je Savović.

Do tada se moraju posložiti mnoge kockice, a jedna od ključnih je adekvatan prostor za treniranje.

  • Nadam se da ćemo realizovati plan po kojem bismo zajedno sa gradom Banjaluka i Gimnazijom uspjeli da realizujemo plan gradnje dvorane. Ona bi koristila učenicima Gimnazije tokom dana, a nama u večernjim terminima. Ukoliko dobijemo podršku institucija taj plan ćemo ostvariti, a korist za sve bila bi višestruka - rekao je Savović.

Majski dani odbojke

Osmu godinu zaredom ovaj klub organizovao je Majske dane odbojke. Na terenima banjalučke Gimnazije okupilo se više od 1.000 djevojčica, koje su odmjerile snage u šest uzrasnih kategorija.

- Iskreno, jako smo iznenađeni prijavama, jer smo računali da ćemo imati oko 700 učesnika. Bilo ih je skoro dvostruku više, a nismo htjeli da odbijemo nikoga jer smo procijenili da ćemo sve moći organizovati na najbolji način. Uživali smo, bilo je zaista lijepo. Ovakvi događaji na najbolji način popularizuju odbojku - rekao je Savović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana