Novi FIFA pravilnik: Igrač slobodan ako ne dobije dvije plate

Darko Pašagić
Novi FIFA pravilnik: Igrač slobodan ako ne dobije dvije plate

Banjaluka - Novi pravilnik Svjetske fudbalske federacije (FIFA) o statusu igrača, koji će na snagu stupiti 1. juna, pooštriće obaveze klubova prema igračima i na minimum svesti mogućnost da se manipuliše njihovim platama.

Najvažnija novost je da će igrač moći da raskine ugovor na štetu kluba već poslije dvije neisplaćene plate, što će biti posebno zanimljivo primijeniti u BiH jer je javna tajna da igrači svoje zarade traže putem suda i nekoliko godina po odlasku iz kluba. Do sada se raskid ugovora mogao tražiti poslije tri neisplaćene plate, ali je poslije nastajala cijela procedura, arbitraža, sud, pa se cijeli proces znao otegnuti i na nekoliko godina.

- Sada je taj rok skraćen na dva mjeseca i, ukoliko igrač ne bude isplaćen, moći će da raskine ugovor uz prethodno petnaestodnevno pismeno upozorenje, bez ikakvih arbitraža, sudova... - naglasio je potpredsjednik Sindikata profesionalnih fudbalera BiH Aldin Džidić.

Ono što će se dešavati poslije toga za većinu klubova, pogotovo onih koji muku muče sa novcem, moglo bi da bude pogubno.

- Igrač će osim duga dobiti i naknadu štete do kraja ugovora, plus od tri do šest plata. Biće donesena i odluka koja će sadržavati kaznu, koja će se, ako klub u roku od mjesec ne plati dug, odmah aktivirati bez potrebe pokretanja disciplinskog postupka. Sve nacionalne fudbalske federacije moraće da izmijene svoje pravilnike i usklade ga sa FIFA pravilnikom o statusu igrača - nastavio je Džidić.

Tako će igračima biti omogućena “poštenija” borba sa klubovima, koji ih sve češće neredovno isplaćuju.

- Sada više niko “normalan” neće moći da potpiše s igračem ugovor koji neće moći da ispoštuje jer će kazne za klub biti više nego rigorozne. To će sigurno olakšati borbu i nama u sindikatu, koji imamo sve više pritužbi igrača na neredovna isplaćivanja - istakao je Džidić.

Sindikat profesionalnih fudbalera BiH osnovan je početkom 2016., a pokretač ideje bio je upravo Džidić.

  • Naš osnovni cilj je bio da zaštitimo zaposlene fudbalere u BiH u odnosu na klubove sa kojima imaju profesionalne ugovore. Mogu slobodno da kažem da su danas naši članovi gotovo svi igrači 12 premijerligaških klubova, koji su kod nas jedini profesionalci, bez obzira na to da li su rođeni u BiH ili su stranci. Godišnja članarina je 50 maraka, a od nas dobijaju adekvatnu pravnu zaštitu u slučaju svih problema sa klubovima, a najčešće su to problemi finansijske prirode. Prošle godine preko nas su išla 44 spora i sve smo ih dobili. Borac, Čelik i Sloboda su najčešće na meti oštećenih igrača jer, kao što je poznato, ova tri kluba imaju velika dugovanja ne samo u segmentu fudbalera, nego i u drugim segmentima - dodao je Džidić.

Zakarić igrač sezone

U organizaciji Saveza profesionalnih fudbalera BiH održana je manifestacija “Kristalnih 11” na kojoj je za najboljeg igrača Premijer lige u prošloj sezoni izabran Goran Zakarić iz Željezničara. Osim njega, u idealnoj postavi su: golman Kenan Pirić (Zrinjski), te Pero Stojkić (Zrinjski), Slobodan Jakovljević (Zrinjski), Daniel Graovac (Željezničar), Darko Todorović (Sloboda), Elvis Sarić (Sarajevo), Jovan Blagojević (Željezničar), Miloš Filipović (Zrinjski), Nemanja Bilbija (Zrinjski) i Mersudin Ahmetović (Sarajevo). Najbolji mladi igrač je Luka Menalo iz Širokog Brijega, a trener Blaž Slišković (Zrinjski).

U Borcu podržavaju novi pravilnik

Iako muku muče sa dugovanjima prema igračima, u Borcu podržavaju novi pravilnik FIFA.

- Ovo će donijeti dodatnu zaštitu fudbalerima, koji sada neće morati da brinu kao ranije, kada će biti im biti isplaćena eventualna dugovanja. S druge strane, ovo će biti otežavajuća okolnost za klubove, koji ionako muku muče sa finansijama. Vjerujem da će novi pravilnik dovesti do toga da povjerenje na relaciji klub - igrač bude daleko veće nego ranije - istakao je potpredsjednik Borca Vico Zeljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana