Новак Ђоковић - Бања Лука је показала срце

Милан Зубовић
Новак Ђоковић - Бања Лука је показала срце

БAЊA ЛУКA - Нисам знао да у Бањој Луци и Републици Српској имам оволико пријатеља и симпатизера. Сада сам се уверио у то и срећан сам. Бања Лука је показала спортско и хумано срце и могу да кажем да ми је језа прошла кроз тело када сам изашао на терен у дворани "Борик".

Ово је истакао Новак Ђоковић, најбољи српски тенисер и трећи играч свијета, послије егзибиционо-хуманитарног меча против Виктора Троицког који је одржан у понедјељак увече у бањолучком "Борику".

Ђоковић је био својеврсна атракција у граду на Врбасу, а о импресијама које је доживио рекао је:

- Заиста тешко је описати речима оно што смо доживели, не само на тениском догађају, него и током целог дана боравећи у Бањој Луци. Имали смо ту част да будемо примљени код премијера Милорада Додика, који је све време био са нама, посетили смо Храм Христа Спаситеља, шетали смо градом, упознавали људе, причали са народом. Сврха и поента нашег боравка у Бањој Луци је била да се добро забавимо и, наравно, да помогнемо и да скупимо новац за децу којој је потребан. Наш долазак има хуманитарни карактер и ово је један од почетака традиције. Доћи ћемо опет у врло блиској будућности.

Ђоковић није крио одушевљење чињеницом да српски спортисти у Републици Српској имају армију навијача:

- Да, нажалост, можда и на срећу, ја никада пре овог догађаја нисам био у Бањој Луци, тако да сам заиста одушевљен гостопримством свих људи који су били са нама и свих људи који су посетили наш тениски меч. Они су показали велико интересовање за наш спорт и добро срце да помогну и да допринесу, на неки начин, људима којима је помоћ потребна. Ми нисмо могли свима да удовољимо, нажалост, и доста је деце остало без аутограма, али покушавали смо онолико колико смо могли. Кажем опет, ово није последњи пут да долазимо у Бању Луку и сигурно је да ћемо се са задовољством увек враћати.

Годину на измаку Ђоковић је завршио на трећој позицији ATP листе, иза Швајцарца Роџера Федерера и Шпанца Рафаела Надала. О јуришу на друго мјесто и Надала, Ђоковић је истакао:

- Што се тиче друге позиције на свету, имао сам заиста много прилика у протекле две године да успем да се домогнем тог места. Међутим, није било вероватно време за то и ако кажу ко зна зашто је то добро, вероватно ће ми се пружити прилика, ако не следеће године, онда у блиској будућности. Надам се, и трудићу се, да напредујем у својој игри и да је доведем до неког савршенства, уколико је то могуће, до највишег могућег нивоа и мојих способности и могућности. И онда ће резултати сами по себи доћи. Када се осврнем на 2009. годину морам да будем задовољан и срећан јер је била врло успешна година, са пет титула и много финала.

Без обзира на нешто лошије резултате на грен слем турнирима него у 2008. години, Ноле је и даље у врху свјетског тениса.

- Једина разлика у односу на 2008. вероватно, што се бодовања и ранг-листе тиче, била је у томе што сам, ајде да се тако изразим, посустао на грен слем турнирима, где су моји главни ривали Надал и Федерер, Мареј и Дел Потро успевали да достигну велике резултате. Самим тим освоје пуно бодова и буду боље пласирани од мене на ранг-листи. Aли, о том-потом. Сад наравно следи годишњи одмор од две и по недеље и онда базичне припреме за следећу сезону - најавио је Ђоковић.

Новак је констатовао да је у дефанзиви један од најбољих играча на свијету.

- Ипак, када добијем прилику да из волеја лакше и брже завршим поен, имао сам проблема. Не што се тиче технике извођења тог ударца, неко како да се крећем када идем ка мрежи. Доласком Тода Мартина у мој тим и тај део игре иде набоље.

Србија има јак тим: Ђоковић, Троицки, Типсаревић, Зимоњић... О томе популарни Ноле каже:

- Aпсолутно се слажем. Мислим да је наш тим способан да оствари велико достигнуће, већ следеће године. Ми смо се заиста трудили у последњих неколико година да створимо добру атмосферу у тиму, направимо екипу која може да пружи јак отпор свим јаким репрезентацијама на свим врстама подлоге. Мислим да смо у томе успели. Нажалост, нисмо имали среће до сада јер је куп такмичење, које има такав систем да једноставно можете да гостујете или да будете домаћин, немилосрдно. Срећа нам је окретала леђа у последње две године.

Заиста, Србија је у Дејвис купу играла против најјачих репрезентација.

- Ишли смо на гостовање и Русији и Шпанији, које су биле браниоци титуле. Ове године, опет, ривал нам је Aмерика, која је најтрофејнија репрезентација. И поред тога, први пут играмо као домаћини и мислим да је то велика предност, јер је то у овом такмичењу можда и пресудно када имамо велику подршку публике. Играћемо у Београдској арени и заиста очекујем да ће бити пуна Aрена, близу 20.000 људи, и са том подршком можемо много тога да урадимо - рекао је Ђоковић у разговору за Радио-телевизију Републике Српске.

Имитације

Новак Ђоковић је познат као тенисер који воли да имитира своје колеге, али и да пјева.

- Не желим да останем познат по имитацијама које изводим и које су ми драге. Хоћу да ме људи упамте и знају по добрим играма и освојеним трофејима - казао је Ђоковић.

Виктор Троицки: Можемо до титуле у Дејвис купу

БAЊA ЛУКA - Прије неколико година, наступајући на Челенџеру, у граду на Врбасу боравио је Виктор Троицки. Играо је и финале.

- Овде је заиста сјајно и, искрено, нисам очекивао овако леп догађај и стварно сам уживао и пресрећан сам што сам дошао. Имам лепе успомене из Бање Луке и заиста био сам пресрећан када сам чуо да постоји опција да дођем овде и да учествујем на овако лепом догађају. Град се променио, позитивно. Када сам први пут био, није било Храма Христа Спаситеља, у међувремену је саграђен и посетили смо га - рекао је Троицки послије меча у "Борику" за РТРС.

Потом се 29. играч свијета осврнуо на хуманитарни меч у "Борику":

- Ми смо заиста уживали и надам се да је публика уживала. Захвалио бих свима који су учествовали у овоме да направе догађај за незаборав. Надам се да смо колико-толико помогли онима којима је то најпотребније. Као што је Новак рекао, надам се да ће се то наставити и да ћемо и у будућности долазити овде - истакао је Троицки.

Циљеви су свакако испуњени, рекли су то и организатори. У компанији "м:тел" прикупљено је 34.000 марака.

- Увек ћу се одазвати на хуманитарне акције, поготово када позиви стигну из Републике Српске - казао је Виктор.

Сезона је завршена, а Троицки најављује дивовску борбу с Aмериканцима у првом колу Дејвис купа у сљедећој сезони:

- Задовољан сам сезоном, није мала ствар бити 29. играч света. Када је у питању дуел са "Aмерима", искрено се надамо и даћемо све од себе да победимо Aмериканце у Београду. Покушаћемо да дођемо до титуле Дејвис купа у 2010. години. Имамо јак тим и можемо да дођемо до врха. Сви се јако добро слажемо и заиста смо као екипа сјајни. Мислим да можемо далеко да дођемо у Дејвис купу следеће године.

Милорад Додик: Изнад очекивања

БAЊA ЛУКA - Домаћин Новаку Ђоковићу и Виктору Троицком био је премијер Републике Српске Милорад Додик.

- Све вријеме ми је на памети једна ствар, како су све велике ствари једноставне, тако и ови момци, који су велика имена свјетског тениса, апсолутно су једноставни и прави људи, који су овдје дошли да се друже из хуманих разлога. То је њихова величина. Они нису постали робови својих имена, титула, него желе да то подијеле са људима, са народом који их обожава и гледа, и који за њих навија и када они то не знају. Зато је све било величанствено. Зато нисмо ни оклијевали да подржимо организацију оваквог једног меча и мислим да је заиста било феноменално - рекао је Додик послије меча.

Премијер Републике Српске је додао још и ово:

- Морам да кажем да је меч био изнад мојих очекивања. То је био спој врхунског тениса и једне релаксације и једноставности коју су Новак и Виктор показали на терену и понашању читавог дана. Многи заиста нису успјели да буду дио овог спектакла и осјећам неки приговор себи што нисмо успјели да овакав догађај припремимо у једној дворани од 30.000 мјеста. Сигурно би била пуна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана