Новац потрошен, а терени опет лоши

Дарко Пашагић
Новац потрошен, а терени опет лоши

Бањалука - Од 2014. године 21 прволигашки клуб добио је новац за санацију и реконструкцију терена, а овај пројекат, који је реализован посредством Фудбалског савеза БиХ, потпомогнут је од Европске и Свјетске фудбалске федерације, односно УЕФА и ФИФА.

Међу тим клубовима су и они из Републике Српске. Новац су добили Борац, Рудар Приједор и Славија, те Градски стадион у Бијељини који су користили Радник и Младост из Велике Обарске. То је био програм помоћи од УЕФА и ФИФА искључиво намијењен за санацију постојећих главних и помоћних терена.

- Једини услов је био да су клубови бар пет година били премијерлигаши, а максималан износ је био 87.000 евра. Толико су у Српској добили Борац, Рудар Приједор и Славија, а нешто мањи износ Градски стадион у Бијељини на којем су те 2014. године играла два премијерлигаша, Радник и Младост. Сви клубови осим Бањалучана су тада искористили новац. Борац је то урадио крајем 2016. године, када је направљен помоћни терен са вјештачком травом - нагласио је експерт за инфраструктуру ФС БиХ Нихад Хоџић.

И чини се да су Бањалучани једини направили прави потез.

- Иза главног терена направљен је помоћни, а вјештачка трава која је на њему омогућава свим селекција у клубу да га користе практично током цијеле године. Уз нас терен користе и други бањалучки клубови, али и њих неколико из окружења, а наше млађе селекције играју и званичне утакмице - нагласио је потпредсједник Борца Вицо Зељковић.

Потпуно супротна ситуација је на Градском стадиону у Приједору на којем игра Рудар.

- Вршена је реконструкција главног терена, а како је урађена, није моје да коментаришем, већ надлежних органа - нагласио је члан тадашњег Управног одбора Ранко Вучковић.

Како је све "квалитетно" урађено, најбоље говори податак да је терен Градског стадиона у Приједору и даље један од најлошијих на којима тренутно играју прволигаши Српске. А да је све то лоше урађено, а поготово дренажа, најбоље потврђује чињеница да је у првој половини 2016. године Полицијска управа Приједор водила истрагу због реновирања Градског стадиона на којем утакмице игра Рудар Приједор.

Дугогодишњи члан Управног одбора Славије Драган Кулина је нагласио да су средства искоришћена за санацију постојећег терена, али да је од тог већ сада слаба корист.

- Сви тренинзи и све утакмице, не само сениорског тима већ и осталих селекција, обављају се на главном терену, јер Славија практично нема помоћни. Имамо једну вјештачку плочу величине 30х40 метара, што је недовољно и старо игралиште, које се може користити само од маја до октобра. Било би далеко паметније да смо тада направили терен са вјештачком травом, као и Борац, али је сада касно - рекао је Кулина.

Дугогодишњи секретар Радника Слободан Ђорђић је истакао да је та новчана помоћ добро искоришћена.

- Са главног терена на помоћни смо пренијели траву и урадили дренажу, а на главном је постављена нова трава. Све у свему, сада имамо два терена који подмирују потребе наших селекција, а што је најважније, оба су већим дијелом године у добром стању - нагласио је Ђорђић.

Рефлектори

Од сезоне 2019/2020. сви премијерлигашки клубови мораће да имају рефлекторе.

- Тај пројекат, као и онај везан за санацију терена, потпомогнут је од стране УЕФА и ФИФА, а односи се на постављање рефлектора и санацију постојећих код оних клубова који их имају одраније. Од клубова из Српске апликација је отишла у Радник, Крупу и Борац, али она мора бити потврђена од локалне заједнице, која ће уз клуб морати да издвоји дио новца. Апликација је већ потврђена од локалне заједнице Бијељина, али од града Бањалука још није - рекао је експерт за инфраструктуру ФС БиХ Нихад Хоџић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана