Nikola Popović i Stefan Lakić, košarkaši iz Republike Srpske u NCAA: Martovsko ludilo nagrada za veliki rad

Ivan Dragičević
Nikola Popović i Stefan Lakić, košarkaši iz Republike Srpske u NCAA: Martovsko ludilo nagrada za veliki rad

Banjaluka/Dalas - Bek Igokee Nikola Gajić prvi je košarkaš iz Republike Srpske koji je zaigrao u prvoj diviziji NCAA. Naslijedio ga je Banjalučanin Nikola Popović kojem se ovog ljeta pridružio i momak iz Višegrada Stefan Lakić.

Gajić je dvije godine nastupao za Univerzitet Stiven F Ostin poslije odličnih igara na junior koledžu Džeksonvil. Mladi centar Popović počinje drugu godinu na Boston koledžu, imao je blistave momente prošle sezone kao što je koš sa zvukom sirene za trijumf njegove ekipe protiv Ouburna u Medison Skver Gardenu". Sada očekuje iskorak u ekipi koja je značajno promijenila opis tokom ljeta.

- Želja mi je da budem što konstantniji, uzeo sam veoma kratak odmor, u Ameriku se vratio u junu kako bi sezonu dočekao što spremniji. Radio sam dosta na atletskom dijelu, jer moram da popravim igru iznad obruča. Očekujem ulogu startera, veliku minutažu i slobodu u igri - rekao je Popović, finalista juniorske Evrolige sa Crvenom zvezdom.

Za Univerzitet Samford debitovaće Lakić čiji je put sličan Gajićevom. Dvije godine igrao je za manje programe da bi napravio transfer u prvu diviziju.

- Želim da se dokažem što više moguće i iskoristim minute na terenu. U pripremnim utakmicama sam imao sam mnogo prostora za igru i  zapažen učinak, tako da se nadam da će to ići samo na bolje. Cilj ekipe je osvajanje konferencije što bi nas odvelo na završni NCAA turnir - rekao je Lakić koji pokriva krilne pozicije.

Tri srpska trenera rade u NBA ligi, ali ima ih na koledžima. Igor Kokoškov je radio na Misuriju prije 18 godina, postao prvi neamerikanac u štabu nekog programa i tako je otvorio vrata NCAA trenerima iz cijelog svijeta. Stručnjak iz Lajkovca, Nemanja Jovanović je na prestižnom univerzitetu Sautern Metodist (SMU) smještenom u Dalasu. "Glas Srpske" je već pisao o njemu i kako je zajedno sa Ivom Simovićem otkrio Nemanju Nedovića. Simović je trener na Univerzitetu Hartford koji nije tako jak kao SMU, a program iz Dalasa lani je ispao u prvoj rundi "martovskog ludila". Početak ove sezone prolazi u znaku velikog skandala sa kršenjem NCAA pravila u nekim školama pa je Rik Pitino zbog takvih grijehova stradao na Lujvilu.

- Ova FBI istraga svakako je najjači utisak i bacila je u sjenku takmičarski dio i košarkaške stvari. Naša škola nije umiješana, čisti smo i nemamo zbog čega da brinemo. Nismo toliko bogati kao najveći Univerziteti koji su optuženi za te ozbiljne prekršaje. Čekamo da vidimo kako će se razvijati situacija, to može da bude veoma dugotrajan proces, jer je nedavno zaključen slučaj na Sjevernoj Karolini koji je trajao čak tri godine - rekao je Jovanović.

Najbolji igrač SMU Šemi Oželej otišao je u NBA i nastupa za Boston i ekipa nije jaka kao prošle godine

 - Ponovo ćemo igrati košarku bez pozicija sa pet igrača spolja i našom specifičnom odbranom koja nije lagana ni za jednog protivnika. Mlada smo ekipa, nismo rangirani, ali nam to ne smeta. Ni raspored nam ne ide na ruku, imamo težak turnir pred konferenciju pa bi nam značile neke pobjede za samopouzdanje i za kasniji odlazak na završni turnir. Od ove godine je Vičita Stejt u našoj konferenciji, Sinsinati je rangiran, ali se nadam se dobroj sezoni - zaključio je Jovanović.

Trenutno preko 200 Srba nastupa u NCAA, brojniji su samo Kanađani, Australijanci i Nigerijci. Prva zvijezda je centar Arizone Dušan Ristić sa ozbiljnim šansama da se domogne NBA lige. Prošlosezonski finalista Gonzaga, regrutovala je za narednu sezonu zlatnog juniora Filipa Petruševa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana