Nikola Bjelajac zadovoljan učinjenim na EP u malim bazenima

Danijel Radujković
Nikola Bjelajac zadovoljan učinjenim na EP u malim bazenima

Banjaluka - Prvo pojavljivanje Nikole Bjelajca (19) na evropskim prvenstvima u malim bazenima bilo je uspješno, a pored velikog iskustva koje je stekao, obilježio ga je isplivanom normom za planetarno prvenstvo naredne godine.

Do najzapaženijeg rezultata u Kopenhagenu Bjelajac je došao u trci na 50 metara slobodnim stilom, a tu dionicu je isplivao za 22,44 sekunde. Taj rezultat mu je lični rekord i obezbijedio mu je učešće na Svjetskom prvenstvu koje je na programu u decembru 2018. godine u Kini. Što se tiče ostalih trka, na 200 slobodno je bio 52. sa vremenom 1:50,81 minut, dok je na 100 doplivao do 73. pozicije sa rezultatom od 50,07 sekundi.

- Generalno, dobro je prošlo, jeste da je moglo malo bolje, ali s obzirom na to da su trke bile ujutro, mislim da mogu biti zadovoljan. Iskreno, više sam očekivao od trke na 100, gdje sam bio malo slabiji na prvih 50 metara, ali na kraju nije ni ovo toliko loše. Više mi odgovara kada plivam popodne, ali dobro. Ako ove rezultate ponovim naredne godine u maju, biće odlično, to mi je cilj. Nakon nastupa u Danskoj i ranije na SP u Budimpešti skupio sam dosta iskustva. Sada je već bilo lakše nego u Mađarskoj, a vjerujem da će biti još bolje na nerednim velikim takmičenjima, počeo sam da hvatam rutinu. Iduće godine me očekuju Mediteranske igre u Španiji i EP u velikim bazenima u Glazgovu i potrudiću se da ostvarim još bolje rezultate. Ova godina mi je bila ulazna kod seniora, ali vjerujem da će već iduće biti bolje iako se moram navići na drugi vid treninga i trenera - istakao je Bjelajac po povratku iz Danske.

On se vratio u Banjaluku iako je bio plan da odmah putuje za SAD gdje će započeti studije i dalje se plivački razvijati. Međutim, nije dobio vizu na vrijeme pa će putovati u sljedeću nedjelju.

  • Sve je bilo prilično naporno, ali izdržali smo. Nikola je plivao svoja najbolja vremena ujutro. Uglavnom, sve je bilo super, ja sam prezadovoljan ovim prvenstvom, ali i čitavom sezonom - kazao je njegov trener Miodrag Čeko.

Srećan zbog drugog mjesta

Dok se Nikola Bjelajac borio na Evropskom prvenstvu u Danskoj, održan je 63. Izbor deset najboljih sportista Republike Srpske, a on je zauzeo visoko drugo mjesto. Nagradu je umjesto njega primila sestra Marija, a on je sve pratio iz Kopenhagena.

- Gledali smo putem telefona prenos uživo. Nisam toliko razmišljao o plasmanu, ali zadovoljan sam rezultatom. Šteta što nisam mogao prisustvovati, ali nadam se da ću moći biti narednih godina - rekao je Bjelajac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana