Нермин Окановић и Едит Киш побједници 5. маратона Стазама Бранка Ћопића

Срна
Нермин Окановић и Едит Киш побједници 5. маратона Стазама Бранка Ћопића

Нови Град - Нермин Окановић из Атлетског клуба "Велика Кладуша" побједник је данашњег Петог маратона "Стазама Бранка Ћопића".

Окановић је стазу од 42 километра од Хашана, родног мјеста Бранка Ћопића, до Новог Града истрчао за 3:12:35.

Окановић је већ једном освојио прво мјесто на овом маратону, једном треће, а прошле године је због повреде одустао на 22. километру.

У женској конкуренцији најбоља је била Едит Киш из Мађарске са резултатом 4:05:24.

У полумаратону од Рађеновић моста до Новог Града на стази од 21 километар најбржи је био Игор Митровић из Бањалуке са временом 1:20:17, а у женској конкуренцији Бањалучанка Јелена Косић са временом 1:31:22.

У Трци грађана на пет километара код мушкараца је најбрижи био Бошко Биљиш из Козарске Дубице, а код жена Теа Ољача из Новог Града.

Предсједник Атлетског клуба "Слобода" из Новог Града Милан Ступар рекао је да је учествовало 205 такмичара у маратону и полумаратону и око 200 учесника у Трци грађана.

Најуспјешнијим пехаре је уручио начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача који је рекао да је маратон од локалне прерастао у свјетску манифестацију.

"На почетку је то била прича на локалном нивоу двије сусједне општине - Новог Града и Крупе на Уни, затим регионална и на крају свјетска, јер данас учествују представници 14 земаља", објаснио је Дрљача.

Он је напоменуо да се ова манифестација по свом карактеру издваја од свих других које подржава локална заједница.

Дрљача је јутрос званично отворио манифестацију на Тргу Младена Ољаче у Новом Граду, а учесници су затим аутобусом превезни у Хашане гдје им је на старту успјех пожелио начелник општине Крупа на Уни.

Учесници полумаратона превезени су до Рађеновић моста, одакле је кренуо старт полумаратонске трке, док је Трка грађана одржана у Новом Граду, гдје је и организована први пут.

Маратон "Стазама Бранка Ћопића" организује Атлетски клуб "Слобода" уз подршку општина Нови Град и Крупа на Уни.

Једини маратон у БиХ од 2015. године је на сајту Европске атлетске федерације, а од прошле године уврштен је у календар манифестација општине Нови Град.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана