Nenad Borovčanin: Sa Kličkom u nove pobjede

Darko Pašagić
Nenad Borovčanin: Sa Kličkom u nove pobjede

BANjA LUKA - Jedan od najboljih boksera na svijetu, aktuelni šampion teške kategorije u verziji Svjetskog bokserskog savjeta (WBC) Vitalij Kličko i 15. na svjetskoj rang-listi u kruzer kategoriji, Srbin Nenad Borovčanin, pripremaju se za predstojeće mečeve u austrijskom Tirolu, njihovoj staroj bazi.

Kličko će 16. oktobra u "O2 areni" u Hamburgu braniti šampionsku titulu protiv Amerikanca Šenona Brigsa, dok će Borovčanin boksovati uvodni meč na ovom spektaklu protiv Austrijanca Patrika Bergera i pokušaće da napravi novi pomak na svjetskoj rang-listi u svojoj kategoriji.

Borovčanin i Kličko borave u najčuvenijem austrijskom velnes hotelu "Stanglvirt" već 15 dana i ostaju tamo do 10. oktobra kada će krenuti put Hamburga i ostati tamo do meča. Trenira ih zajednički trener Fric Zdunek, koji je poznat po strogoj disciplini, velikom bokserskom umijeću, ali i kao čovjek koji je do svjetske titule doveo čak 14 boksera i kao takav spada u red najboljih bokserskih trenera svijeta svih vremena. Prijepodnevni treninzi se uglavnom sastoje od futinga po prelijepim predjelima Alpa ili plivanju na olimpijskom bazenu, a popodnevni treninzi su rezervisani za specifične bokserske treninge i sparing. Njihovi sparing partneri Kasim Hauard, Ola Afolabi i Trejvis Volker su iz SAD i takođe imaju zavidne karijere.

Borovčanin je u kruzer kategoriji trenutno 15. na svjetskoj rang-listi u WBC verziji, ima 26 mečeva, sve pobjede od čega 17 nokautom, a u Hamburgu ga očekuje novo iskušenje i šansa da pred 22.000 gledalaca pobijedi i napreduje na listi izazivača svijeta u svojoj kategoriji.

- Uslovi su izvanredni i trudim se da ih maksimalno iskoristim, ali u boksu to nije toliko bitno koliko uslov u glavi da bokser ima nesalomivu volju na treningu i kasnije u meču. Imamo izvanredan hotelski smještaj, vrhunski fitnes i spa centar, boksersku salu, trim-staze po planini, svog kuvara, fizioterapeuta i naravno najboljeg trenera na svijetu Zduneka koji nas trenira i prati i brine o svakom detalju i našem pokretu tokom treninga - rekao je Borovčanin.

On je naglasio da je trenirati sa Kličkom i Zdunekom u sali veliko iskustvo.

- Zato gledam da maksimalno iskoristim svaku sekundu i da napredujem u svakom smislu. Sistem treninga je potpuno drugačiji od onog na koji sam navikao kod nas, trening plan je znatno složeniji od onih po kojem sam radio prije saradnje sa braćom Kličko i Zdunekom. Ovo su nam treće zajedničke pripreme i osjećam veliko boksersko poboljšanje i znatno viši stepen kondicije. Ostaje mi samo da rad u sali potvrdim pobjedom nad Bergerom i napravim još jedan korak bliže svjetskom vrhu, ali i utvrdim gradivo pred meč za evropsku titulu koji me očekuje početkom iduće godine u Banjaluci - dodao je Nenad Borovčanin. 

Kličko: "Nokautiraću Brigsa"

Vitaliju Kličku je Tirol baza za pripreme posljednjih osam godina, a njegov brat Vladimir takođe se ovdje priprema za svoje mečeve.

- Boksujem u gradu u kojem živim, poslije toliko godina i vjerujem da će "O2 arena" biti prepuna, uz prisustvo mojih mnogobrojnih prijatelja iz ovog grada, ali i onih koji će doći iz cijeloga svijeta da me podrže. Brigs je nokauter, veoma iskusan i opasan bokser i mislim da će publika imati priliku da uživa u pravom meču teškaša. Potrudiću se da opravdam očekivanja svojih navijača i nokautirama Brigsa - naglasio je Vitalij Kličko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana