Немања Тркуља, голман Борца: Од Авдукића упијам сваки савјет

Данијел Радујковић
Немања Тркуља, голман Борца: Од Авдукића упијам сваки савјет

Бањалука - То што је на почетку сезоне био резерва у клубу и репрезентацији није омело младог голмана Борца Немању Тркуљу (21) да искористи својих пет минута и докаже тренерима да озбиљно могу рачунати на њега.

Прекретница је била утакмица квалификација за Европско првенство за играче до 21 годину када је стао на гол БиХ, која је на изненађење свих савладала Португалију са 3:1, а он показао да има квалитет. Након тога, помало неочекивано, у 10. колу Премијер лиге тренер Борца Зоран Милинковић указао му је повјерење да брани против Слободе и од тада је стандардан.

- На неки начин сам неочекивано добио прилику у репрезентацији, бранио сам против Португалије и у клубу су видјели да могу извући неку корист од тога. Против Слободе сам коректно одрадио посао и доказао да могу рачунати на мене у будућности. Гурнули су ме у прву поставу, рекли су ми да се спремим и борим се. Нису ми наметали неки притисак да морам нешто, били су ми подршка и то ми доста значи. Вјерујем да ће бити још бољих партија, да ћу се развијати као голман и личност - истакао је Тркуља.

У пет мечева Премијер лиге примио је исто толико голова, док су Бањалучани за то вријеме освојили седам бодова. Тркуља је успио да сачува мрежу на вјероватно најтежем гостовању у Мостару. Иако се изненадио уласком у прву поставу, то га није омело да покаже квалитет.

- Био сам свјестан да ћу бити други голман. Никада ми није сметало да будем на клупи, друге не гледам као конкуренцију, већ као свог колегу којем желим да помогнем и будем подршка. Знао сам да ћу добијати шансу у куп утакмицама, а признајем, није ми било свеједно када сам чуо да ћу бранити против Слободе. Био сам концентрисан, спремио се психички, јер је то најважније. Желио сам да се што боље припремим и што боље упознам противника и самим тим да себи олакшам посао - додао је Тркуља.

Сарадња са искусним Асмиром Авдукићем много му помаже у развијању, а за тимског колегу има само ријечи хвале.

- Од њега сам доста тога покупио, то је голман који има доста искуства, прошао је много тога, био на Свјетском првенству. Учио је од многих великих голмана и за мене је велики плус што могу од њега пуно тога покупити, само посматрајући га, а још више ако ми да неки савјет. Имати њега поред себе је велики плус и велики мотив за напредак - истакао је Тркуља.

У посљедње вријеме све чешће се спомиње како би Борац за њега могао добити велико обештећење.

- Искрено, не обраћам пажњу на то што се пише. Никад не знаш како ће се ствари одвијати. Желим да се спремим максимално, да пружим колико могу. Ни ја, ни Владан Даниловић ни у једном тренутку не смијемо помислити да смо неке звијезде, морамо стајати чврсто на земљи, а ако дођу неки људи да нас гледају, да их увјеримо и уђемо у неку озбиљну причу - закључио је момак из Козарске Дубице који је почео играти у Борцу, па је касније прешао у Козару.

Репрезентација

Откако је Немања Тркуља стао на гол младе репрезентације БиХ, она је забиљежила двије побједе и сада се налази на другом мјесту групе 8 са реалним шансама да у наредних пет кола избори пласман на Европско првенство.

- Против Португалије је недостајало неколико играча, а ми који смо ушли у састав унијели смо нову позитивну енергију која се пренијела и на друге фудбалере. Сада ће нас сви схватати озбиљније и вјерујем да ако овако наставимо, можемо да се боримо за пласман на Евро - рекао је Тркуља.

Храбро на „Жељу“

Тркуља и остатак екипе Борца у наредну недјељу биће на великом искушењу, јер у Бањалуку стиже Жељезничар.

- Свјесни смо ко нам долази и каква екипа је у питању, али играмо код куће и тако ћемо ући у овај меч. Сви очекују бодове, добру игру, али то ништа не значи ако екипа не да свој максимум. Оптерећени смо резултатом, али „Жељо“ мора бити мотив више да игра крене узлазном путањом. До краја полусезоне имамо четири меча и послије тога ће бити јасније да ли идемо у плеј-оф - истакао је Тркуља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана