Немања Гордић за Глас Српске: Све сам премостио и наплатио у свом граду

Иван Драгичевић
Немања Гордић за Глас Српске: Све сам премостио и наплатио у свом граду

Гордића за предсједника, помислили су многи Црногорци послије маестралних партија сјајног Гачанина у финалу АБА лиге. Немања је водио Будућност до историјске титуле и пласмана у Евролигу, еуфорија се још не смирује иако су Подгоричани синоћ почели одбрану националне титуле против Сутјеске.

Тешко је наћи ријечи да се опишу Гордићеве партије, сви суперлативи већ су потрошени. Бацио је Звезду на кољена, инспирисан френетичном атмосфером и свим пропратним елементима финала, био је незаустављив за Бранка Лазића и остале противничке дефанзивце. Измишљао је поене када је било најтеже, кроз каријеру никада није бјежао од одговорности, тако да му није својствен страх од великих шутева. Послије низа неправди и пехова све је дошло на наплату. Исписао је историју у свом другом граду и за то је награђен МВП признањем. Сада може да удахне и ужива у кожи шампиона. Пут је био дугачак, често је морао да иде обилазницама и неравнинама, али је на крају стигао до циља. Гордић је у интервјуу за "Глас Српске" резимирао тек завршено финале, али се дотакао почетака, каријере и потешкоћа које је превазишао.

* ГЛАС: Прошло је неколико дана од велике титуле, како сада перципирате успјех?

ГОРДИЋ: Мало су се слегле емоције, али је и даље велика еуфорија. Атмосфера у граду је сјајна, исписали смо историју. Драго ми је што смо обрадовали навијаче, дуго се чекало на овакав успјех. Био сам у Будућности и прије 13 година, ово је нешто незапамћено. Подгорица је мој град, живим овдје и ван сезоне и познајем све људе. Утолико ми је успјех још дражи.

* ГЛАС: Сезона није готова, колико је тешко сада играти црногорско првенство?

ГОРДИЋ: Уморни смо, све ово је било веома напорно. Будућност је годинама шампион па постоји притисак да се освоји првенство. Биће тешко, јер је Морнар одлична екипа. Лани је пета утакмица одлучила првака, а сада имамо још неколико квалитетних тимова, појачаних за Другу АБА лигу.

* ГЛАС: Шта се поклопило па сте одиграли најбољу сезону каријере?

ГОРДИЋ: Потрефио се индивидуални и колективни успјех, због тога ми је драго. Мислим да има доста важних фактора. Одговарао ми је систем, добио сам слободу у игри и креацији. Понекад нисам могао да пружим све што знам, јер ми је улога била другачија, али је ове сезоне све кликнуло. Први пут сам имао слободно љето, одморио сам се и посветио индивидуалном раду. Утицало је што сам се вратио у Подгорицу, гдје се сјајно осјећам, створена је позитивна атмосфера у клубу. Финале ме додатно мотивисало, много пута сам губио од Звезде и желио сам побједу. Играо сам за Партизан па је и то специфично.

* ГЛАС: Чини се да имате сјајан однос са тренером Александром Џикићем и да је генерално у тиму направљена хемија?

ГОРДИЋ: Свађали смо се и борили у некој дозвољеној мјери. Направио је атмосферу рата у свлачионици, што нам је очигледно одговарало. Заједничким снагама освојили смо толико жељену титулу.

* ГЛАС: Слажете ли се да сте играч за велике шутеве?

ГОРДИЋ: Не бих тако говорио о себи. Драго ми је када људи тако причају. Чињеница је да сам погодио много значајних шутева, али похвале је увијек љепше чути од других.

* ГЛАС: Како са ове дистанце гледате на све потешкоће које сте превазишли у каријери?

ГОРДИЋ: Било је много пехова, два пута сам ломио руку, једном ногу. Требало се сваки пут врати послије повреда. Имао сам понуду Тау Керамике (данашње Басконије) током првог мандата у Будућности, све је било завршено, али ме људи из клуба, на моју жалост или срећу, нису пустили. Онда одем у Рому која остане без Евролиге. У Партизану сам имао малу улогу, али смо освојили АБА лигу и првенство, што ћу памтити цијелог живота. Одлично сам играо у Игокеи, па онда имао тежак период у Цедевити. Пао сам у други план, вратио сам се у Будућност па је и прошле године било потешкоћа. Сломио сам руку и требало ми је три мјесеца да се опоравим. Коначно, ове године је све било како треба и завршило је на најбољи могући начин.

* ГЛАС: Какав је план за даље?

ГОРДИЋ: Истекао ми је уговор, сачекаћу да заврши сезона па онда одлучити. Обавезан сам да прво преговарам са Будућности. Оставићемо разговоре о томе за љето, прво морамо завршити посао у црногорском првенству.

* ГЛАС: Ваши први клубови Младост из Гацка и Леотар нису у сјајној ситуацији, за разлику од времена када сте правили прве кошаркашке кораке?

ГОРДИЋ: Нажалост, то је судбина већине спортских колектива у земљи. Беспарица је свеприсутна и само ријетки немају проблеме са новцем. Најважније је да дјеца имају добре тренере, а надам се, можда једног дана буде боље.

Гордић и Лазић у Првој лиги РС

* ГЛАС: Дуели Немање Гордића и Бранка Лазића обиљежили су финале АБА лиге, али и њихова браћа била су на супротним странама и то на паркетима Прве лиге Републике Српске. Чији су окршаји бољи?

ГОРДИЋ: Хахаха, лијепо сте ме насмијали. Мораћу питати брата. Старији је од мене, због њега сам почео са кошарком, као и због ујака, који је био тренер у Гацку.

Дворана и буџет

Будућност ће морати да испуни све услове из законског акта Евролиге уколико жели да сљедеће сезоне игра у елитном такмичењу. Нови шампион АБА лиге нема капацитет дворане од минимум 5.000 мјеста.

- Будућност ће имати статус као и сви остали клубови који имају право да наредне сезоне играју Евролигу. Управа Евролиге ускоро ће контактирати са Будућности, као актуелним прваком АБА лиге, затражити сву потребну документацију и оцијенити испуњење обавеза - наведено је из Евролиге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана