Nemanja Bilbija, najbolji strijelac Premijer lige za “Glas Srpske”: Uživam u Mostaru i radu sa Sliškovićem

Siniša Kotaraš
Nemanja Bilbija, najbolji strijelac Premijer lige za “Glas Srpske”: Uživam u Mostaru i radu sa Sliškovićem

Fudbaleri Zrinjskog tri godine zaredom su šampioni BiH, a njihova dominacija poklopila se sa dolaskom Nemanje Bilbije u redove “plemića”. Mostarci su i ove sezone među glavnim kandidatima za titulu, a Bilbija njihova lokomotiva s obzirom na to da je u samo 15 kola postigao 12 golova.

Takav učinak već sada je osjetno bolji od prošlogodišnjeg (12, 7) i iz sezone 2015/16. (10, 13). Kao fudbaler Borca, Sarajeva i Zrinjskog postigao je okruglo 70 golova u Premijer ligi i nalazi se na četvrtom mjestu vječne liste strijelaca.

- Cilj mi je da ove sezone prestignem tređeplasiranog Feđu Dudića, koji je postigao pet pogodaka više. Potom ću pokušati da “dohvatim” drugoplasiranog Stevu Nikolića (94), a onda i legendarnog Vagnera, koji je prvi sa 125 pogodaka - rekao je Bilbija na početku razgovora za “Glas Srpske”.

GLAS: Iako ste svake godine u vrhu liste strijelaca, ipak niste klasični napadač?

BILBIJA: Moja prirodna pozicija je, u stvari, odmah iza napadača. Nisam pravi golgeter, ali volim da zatresem mrežu. Volim da imam loptu u nogama jer tada najbolje mogu da osjetim šta treba da uradim. Mislim da mi je to i jedna od boljih strana, dobar pregled igre i razmišljanje unaprijed.

GLAS: Kako biste u nekoliko rečenica opisali svoju dosadašnju karijeru?

BILBIJA: Mislim da sam, s obzirom na okolnosti koje su me pratile na samom početku, uradio dosta. Mogao sam, naravno, i bolje, nije to tajna, ali, generalno, zadovoljan sam. Mada, još mi je rano da sumiram karijeru jer ne razmišljam o penziji. Imao sam ponude iz inostranstva, ali uglavnom od ekipa koje nisu imale prevelike ambicije. Ko zna, možda pravi poziv tek uslijedi.

GLAS: Koliko je dolazak u Zrinjski bio pravi potez u Vašoj karijeri?

BILBIJA: Ovdje sam već tri godine i činjenica je da me je igranje u Zrinjskom preporodilo. U svemu tome imao sam i sreću da dođem u sredinu koja me je natjerala da napredujem. Mostar je i sjajan grad, ima odličnu klimu i za mene je, uz Banjaluku, najljepši.

GLAS: Čini se da je rad sa Blažom Sliškovićem dosta uticao da podignete kvalitet igre?

BILBIJA: Nema tu puno mudrosti, dao mi je veliku slobodu i imao otpočetka veliko povjerenje u mene. Neosporno je da ima ogromne zasluge za moj napredak.

GLAS: Uz Sliškovića, ko je još uticao na Vaš razvoj?

BILBIJA: Jednog čovjeka ću uvijek posebno spominjati kao ključnog za cijelu moju karijeru. To je Vlado Jagodić, koji je prepoznao moj talenat i prvi mi dao priliku da zaigram u seniorskoj konkurenciji. Osim njega, imao sam još dosta trenera, svaki mi je nešto ostavio i od svakog sam ponešto naučio.

GLAS: Za kraj, da li i koliko pratite Borac?

BILBIJA: Kako da ne, to je moj klub. Vidim da na Gradskom stadionu duvaju neki novi vjetrovi i vidjećemo da li su se stvari pomjerile sa mrtve tačke. Ne sumnjam u njihov povratak u Premijer ligu. Želim, naravno, da jednog dana završim karijeru tamo gdje sam i počeo - na Gradskom stadionu.

GLAS: Za mladu reprezentaciju BiH odigrali ste 22 utakmice, dali devet golova, a za seniorsku, i pored svih ovih dobrih partija, samo jednu, tačnije svega nekoliko minuta. Nadate li se još pozivu selektora Roberta Prosinečkog?

BILBIJA: I dalje se nadam da bih mogao da zaigram za seniorsku reprezentaciju, ali mislim da od toga neće biti ništa. Nemojte mene da pitate zašto je to tako - poručio je Bilbija.

Rođendan

Sjajni fudbaler Zrinjskog danas slavi 28. rođendan, koji će obilježiti u društvu najdražih, supruge Sanje i sina Jakova.

- Dok sam bio mlađi, volio sam da slavim sa prijateljima, a sada, kada mi je tu porodica, nekako sam mirniji uz njih. Supruga i sin su sa mnom u Mostaru, mnogo mi znači njihovo prisustvo i možda je i to razlog mojih dobrih partija - rekao je Bilbija.

Teško do reprezentacije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana