Немања Билбија: Кореја изазов и шанса за добру зараду

Дарко Пашагић
Немања Билбија: Кореја изазов и шанса за добру зараду

Бањалука - Када 1. јануара крене пут Јужне Кореје, Немања Билбија отвориће ново поглавље у каријери, али доскорашњи првотимац Зрињског и најбољи стријелац првог дијела сезоне Премијер лиге са 14 голова је нагласио да је спреман за сва искушења која га очекују на Далеком истоку.

Још љетос се помињало да би 28-годишњи нападач могао да оде у Јужну Кореју, али је тек прије неколико дана званично објелодањено да ће Билбија каријеру наставити у Гангвону, који постоји од 2008. године, а прошле сезоне заузео је седмо мјесто у тамошњој првој лиги.

- Ако не рачунам наступе у Војводини и Сплиту, ово ће за мене бити практично први инострани ангажман и права прилика да видим гдје сам, али и да, наравно, зарадим много више новца него до сада - истакао је Билбија.

Одмах по доласку у Гангвон очекују га љекарски прегледи послије којих би званично требало да потпише уговор.

- Како је договорено, требало би да потпишем на годину уз могућност продужења сарадње на још двије године. Многи се питају зашто сам се одлучио да каријеру наставим баш у Јужној Кореји, а одговор је сасвим лак. Били су најконкретнији и у ових претходних десетак разговора све је ишло планираним током. Наравно да је било још понуда, али одлучила је и моја жеља да праве вриједности покажем баш на Далеком истоку - наставио је Билбија.

Сматра да му споразумијевање неће бити проблем, јер солидно познаје енглески, али и да у Гангвону има играча из Европе.

- Тамо ће ме сачекати Урош Ђерић, који је играо у више клубова у Србији, као и репрезентативац Кипра Валентинос Сијелис. Ђерић би баш ових дана требало да продужи сарадњу са клубом, јер су задовољни његовим издањима прошле сезоне. То значи да бих био трећи странац у клубу, а толико правила дозвољавају. У прошлој сезони за мој нови клуб играли су Бразилац Дијего Маурицио и Аустралијанац Дилан Мекговен, али се враћају у Бразил, односно Португалију - рекао је Билбија.

Као ријетко који играч, може да се похвали са четири титуле, три у Зрињском и једном у Сарајеву.

- Ту је и Куп БиХ освојен са Сарајевом. И Борац је у сезони 2010/11. освојио Куп, али сам само први дио играо у овом клубу. Одлазак из Мостара, који ми је као друга кућа, тешко ми пада, јер сам сигуран да ће ми боравак “Под Бијелим бријегом” бити можда и најљепши дио каријере, али био је неминован - додао је Билбија.

Борац

Немања Билбија каријеру је започео у бањалучком Борцу и, како је нагласио, срце ће му увијек бити уз “црвено-плаве”.

- Борцу желим да се већ на крају ове сезоне врати међу премијерлигаше, а онда буде у самом врху фудбала БиХ. Бањалучани су сигурно један од највећих клубова на овом простору, највећи у Републици Српској и свако ко имало воли овај клуб тешко преживљава све што се дешавало на Градском стадиону претходних година. Вјерујем да је та криза прошлост и да ће се “црвено-плави” вратити на прави пут - рекао је Билбија.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана