Nekadašnji rukometaš Borca Marko Panić briljira u Poljskoj

Siniša Kotaraš
Nekadašnji rukometaš Borca Marko Panić briljira u Poljskoj

Banjaluka - Sjajni desni bek poljskog superligaša Azoti Pulavija, Marko Panić, prošlog ljeta napustio je redove francuskog Šamberija i već u prvoj sezoni u dresu novog kluba dokazao da se radi o vrhunskom rukometašu.

Odlično se snašao, nije mu čak bio potreban ni uobičajeni period adaptacije, ponajviše zahvaljujući saigraču Nikoli Prceu. Protekla sezona ocijenjena je kao najbolja u istoriji kluba iako nije osvojen nijedan trofej.

- Meni nije jasno da neko može da bude srećan zbog ostvarenih rezultata, a da ništa nije osvojio. Istina, ove godine je Pulavi prvi put u svojoj istoriji igrao grupnu fazu EHF kupa, izborio finale Kupa, a u domaćem prvenstvu na kraju zauzeo treće mjesto - kategoričan je Panić.

Što se tiče poljskog rukometa, nesporno je da je Vive Targi Kilce daleko najkvalitetniji tim, ali ih je Panićev tim ove sezone u nekoliko navrata dobro namučio.

- Nema tu puno priče, Kilce je bar tri koplja iznad svih ostalih, ali u finalu Kupa smo 50 minuta bili bolji rival i imali tri gola prednosti. S njima smo se sastali i u polufinalu plej-ofa Superlige, kod kuće doživjeli debakl, 27:37, a u gostima smo minimalno poraženi, 34:35. Mislim da naredne sezone, uz malo sreće i dovođenje pojačanja, možemo napasti drugo mjesto i još više im se približiti - tvrdi Panić.

Nakon odlaska iz Borca Panić se preselio u Francusku, gdje je punih pet godina nosio dres Šamberija.

- Porediti Francusku i Poljsku je nemoguće, tamo je potpuno drugačiji život. Uostalom, francuska liga je mnogo jača, u svaku utakmicu se ulazi sa sto odsto angažmana, tamo svako svakoga može da pobijedi i sama organizacija je u potpunosti drugačija. Ovdje postoje Kilce, Visla Plok, mi i još tri ili četiri ekipe koje su profesionalne, dok su sve ostale daleko od toga. U Francuskoj je čak i druga liga profesionalna - istakao je Panić.

Mada, kako sam kaže, i u Poljskoj se sve više ulaže u rukomet i prateću infrastrukturu.

- Za dvije godine Azoti bi trebalo da dobije novu dvoranu sa 4.000 sjedećih mjesta i svim pratećim sadržajima. Inače, na utakmicama Superlige su dvorane uglavnom popunjene, sve je dobro medijski popraćeno, ima i dosta navijača koji, za razliku od fudbalskih, ne prave incidente. Nas na svako gostovanje prati grupa od stotinak navijača - dodao je Panić.

Naravno, odlične igre nisu mogle da prođu nezapaženo, pa je nominovan za najboljeg igrača i najboljeg beka poljske Superlige.

- Glasaju igrači i treneri i biće interesantno vidjeti kako će se na kraju sve završiti. Nisam opterećen, ali bi eventualna nagrada godila, pogotovo ako dođe od kolega - kazao je Panić.

Standardni reprezentativac BiH propustio je posljednju utakmicu u Mađarskoj, ali se odmah nakon završetka obaveza u Poljskoj priključio selekciji koja je na pripremama u Maglaju.

  • Odavno smo prevazišli onaj propust u baražu sa Švajcarskom i u potpunosti smo fokusirani na novi cilj, kvalifikacije za Evro 2020. U grupi smo sa Finskom, Bjelorusijom i Češkom, a siguran sam da možemo da se plasiramo na jedno od dva prva mjesta i prvi put izborimo Evropsko prvenstvo - zaključio je Panić.

Cilj Bundesliga

Nekadašnji prvotimac Borca otkrio je planove za naredni period, kao i gdje bi mogao da nastavi karijeru.

- Sa Poljacima imam ugovor još godinu pa ćemo vidjeti šta i kako dalje. Kako sada stvari stoje, ne bih se bunio da ostanem još jednu godinu u Azotiju, ali mi je osnovni cilj i igračka ambicija da se oprobam u Bundesligi - rekao je Panić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana