Неизвјесна форма екипа из Прве лиге Републике Српске пред наставак првенства

Данијел Радујковић
Неизвјесна форма екипа из Прве лиге Републике Српске пред наставак првенства

Бањалука - Након паузе од четири мјесеца у суботу би требало да буде настављена Прва лига Републике Српске у фудбалу. Право је умијеће за то вријеме одржати играче у било каквој форми.

Најбољи фудбалери из Републике Српске такмичарске мечеве посљедњи пут су играли још 8. новембра прошле године, када је на програму било посљедње коло јесењег дијела првенства (13. коло). Занимљив је податак да су играчи током зиме имали већу паузу него што је трајао јесењи дио такмичења (четири мјесеца наспрам два мјесеца и 20 дана). Послије веома дугачке зимске паузе, припрема у тешким условима (често рад по снијегу и блату) и покојег пријатељског меча клубови се враћају такмичењу и борби за улазак у Премијер лигу БиХ. Након оволике паузе у такмичарским мечевима нико са сигурношћу не може знати у каквој је форми одређена екипа. То чак не могу знати ни поједини тренери својих тимова, јер због тешких финансијских услова и недостатка инфраструктуре не могу на жељени начин обавити припреме.

- Сигурно је да је то огроман проблем и да смо још на аматерском нивоу, али једноставно живимо на таквом поднебљу и тим стварима се морамо прилагођавати. Немамо инфраструктуру, нити финансије и за сада је то тешки аматеризам. Нама је спорно да ли ће првенство почети због времена које се најављује. Једноставно немамо адекватних терена. Надамо се да ће у будућности бити боље и другачије. Ради се на томе. Нису људи ту криви, али једноставно живимо у таквом времену. Не можемо тражити неку форму нити било шта планирати без дијагностике и неког јачег нивоа. За то је потребна опрема, физиотерапеути и још тренера, што клубови себи не могу приуштити. Код нас су тренери школовани и трудимо се да се приближимо европским стандардима, али немамо могућности - рекао је тренер Козаре из Градишке Игор Јанковић.

Млади стручњак је био на стажирању у римском Лацију код тадашњег тренера Владимира Петковића и могао је да види у каквим условима се ради у великим европским клубовима. Недавно је изабран за помоћника селектора младе репрезентације БиХ, што потврђује његов таленат и знање, али све то је тешко показати у условима у којима се налазе наши клубови.

Можда и најтеже услове за припреме имали су фудбалери Младости из Гацка, који до јуче нису излазили на свој терен и у потпуној неизвјесности дочекују старт шампионата.

- То је иначе генерални проблем свих екипа у овој регији због климатских услова. Не памтим када смо посљедњи пут отишли до Приморја, гдје се може радити. Радили смо у Билећи неколико дана, гдје нам је Херцеговац изашао у сусрет. Тамо смо покушали нешто да одиграмо и да се уиграмо кроз неке четири утакмице. Са те стране не улазимо оптимално у тај прољећни дио, али нема кукњаве, плача и морамо стиснути зубе. Коло-два морамо искористити као припрему за такмичарски дио, па ћемо импровизовати. Овдје у Гацку имамо убједљиво најлошије услове за зимске припреме, за разлику од љетних, гдје се идеално спремати - казао је тренер Гачана Жељко Поповић.

Потпуно други систем рада је у екипи Крупе, која, за разлику од већине клубова, има добре услове за рад.

- Покушавали смо држати екипу кроз контролне утакмице са јачим екипама да паузу максимално скратимо. Радили смо до 15. децембра, а фактички смо паузирали свега 15 дана, јер су играчи кренули са индивидуалним тренинзима већ 1. јануара. Настојали смо кроз утакмице смањити паузу. Имамо ту срећу да посједујемо терен са вјештачком травом, гдје можемо радити и у тешким временским условима. Међутим, неким екипама којима је пао снијег је друга ситуација. То је сигурно проблем за екипу која нема инфраструктуру. Тренери воде екипе у сале у неприродне услове, на паркет. Тренира се на другачијој подлози. У европским лигама пауза се скраћује на четири седмице, до којих су три припреме, чему треба и ми да тежимо - казао је тренер екипе из Крупе на Врбасу Слободан Старчевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана