Napadači iz BiH najlošiji u regionu

Dušan Repija
Napadači iz BiH najlošiji u regionu

Banjaluka - I pored toga što su strijelci u 11. kolu Premijer lige BiH bili raspoloženi i na osam mečeva 26 puta zatresli mrežu, domaće prvenstvo i dalje je najneefikasnije kada se u obzir uzmu zemlje bivše Jugoslavije.

Na dosadašnjih 88 utakmica elitnog ranga takmičenja postignuta su 204 gola, što znači da gledaoci na tribinama u prosjeku vide 2,31 gol po meču. Ovaj broj bio bi mnogo manji da u petom i pomenutom 11. kolu nije "palo" po 26 golova, što je u prosjeku 3,25 golova. Najneefikasnije je bilo drugo kolo. Postignuto je svega 11 pogodaka, odnosno 1,37 po meču. Trener Slavije iz Istočnog Sarajeva Dragan Radović misli da je loša infrastruktura glavni uzrok neatraktivnog fudbala.

- Ima mnogo uzroka, ali mislim da je najmanje do igračkog potencijala. Ništa naši mladi fudbaleri ne zaostaju za vršnjacima iz okruženja. Katastrofalni tereni, kako glavni, tako i pomoćni na kojima treniraju mlađe kategorije, su bez pretjerivanja najlošiji u Evropi i ključ svega. Bio sam u mnogim zemljama, pa čak i u zemljama bivše Jugoslavije, u kojima je infrastruktura na mnogo višem nivou. Pa, kada sam ja počeo da treniram u Željezničaru imali smo bolje uslove nego naša djeca sada - rekao je Radović.

On smatra da krovni, ali i entitetski savezi, kao i država ne rade ništa da bi to bilo promijenjeno.

- Ne pravi se igrač u 23. godini. Bitno je da od najmanjeg uzrasta djeca imaju optimalne uslove, a u BiH to imaju članovi podmlatka možda samo tri kluba. Formacija 4-3-3 može da se igra samo na idealno uređenim terenima, a kod nas takvih realno nema, pa smo primorani na improvizaciju. To je nešto što treba da nas zabrine i bez čega nećemo moći naprijed, a pitanje je i koliko ćemo izdržati ovako kako sad guramo. Možda neko misli da ova priča nije usko povezana sa postizanjem golova u Premijer ligi, ali ja mislim da je ovo ključni razlog - rekao je Radović.

Fudbaleri Mladosti iz Velike Obarske postigli su najmanje golova do sada i na 11 mečeva samo pet puta su zatresli mrežu. Njihov trener Dušan Jevrić smatra da je kvalitet napadača čist pokazatelj (ne)efikasnosti.

- Glavni razlog je nedostatak napadača koji u svojim nogama imaju 15-20 golova. Kada pogledate tabelu jasno se vidi da samo pet ili šest klubova nemaju problema sa postizanjem pogodaka. To su i najbogatiji klubovi u BiH, koji mogu sebi da priušte provjerenog napadača. Svi ostali pritisnuti su finansijskim problemima, koji diktiraju igrački kadar. Klubovi iz Republike Srpske konkretno su osuđeni da dovode igrače koji realno nisu na nivou Premijer lige i teško je od njih očekivati da postignu respektabilan broj pogodaka, pogotovo u kontinuitetu - rekao je Jevrić.

U prilog priči dvojice stručnjaka ide i statistika liga zemalja bivše Jugoslavije. U hrvatskoj ligi, koja je što se tiče infrastrukture daleko odmakla, na svakom meču publika vidi nešto više od tri gola. Takođe, postoje bar dva kluba, Dinamo i Rijeka, koji imaju novac, koji su organizaciono složeni i u čijim školama stasavaju mladići koji nekoliko godina kasnije odlaze u vrhunske evropske klubove. Prošle sezone najbolji strijelac Premijer lige BiH bio je Vagner Santos Lago iz Širokog sa 18 golova.

Široki

Kao primjer najbolje organizovanog kluba u BiH već godinama se izdvaja Široki Brijeg. Čelnici ovog kluba rade sistemski, što daje rezultate, jer su godinama ako ne na samom vrhu, onda uvijek u vrhu bh. fudbala. Tako je i ove godine. Široki je na prvom mjestu poslije 11 kola, a fudbaleri Slavena Muse već su postigli 24 pogotka, najviše u Premijer ligi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana