Нападачи из БиХ најлошији у региону

Душан Репија
Нападачи из БиХ најлошији у региону

Бањалука - И поред тога што су стријелци у 11. колу Премијер лиге БиХ били расположени и на осам мечева 26 пута затресли мрежу, домаће првенство и даље је најнеефикасније када се у обзир узму земље бивше Југославије.

На досадашњих 88 утакмица елитног ранга такмичења постигнута су 204 гола, што значи да гледаоци на трибинама у просјеку виде 2,31 гол по мечу. Овај број био би много мањи да у петом и поменутом 11. колу није "пало" по 26 голова, што је у просјеку 3,25 голова. Најнеефикасније је било друго коло. Постигнуто је свега 11 погодака, односно 1,37 по мечу. Тренер Славије из Источног Сарајева Драган Радовић мисли да је лоша инфраструктура главни узрок неатрактивног фудбала.

- Има много узрока, али мислим да је најмање до играчког потенцијала. Ништа наши млади фудбалери не заостају за вршњацима из окружења. Катастрофални терени, како главни, тако и помоћни на којима тренирају млађе категорије, су без претјеривања најлошији у Европи и кључ свега. Био сам у многим земљама, па чак и у земљама бивше Југославије, у којима је инфраструктура на много вишем нивоу. Па, када сам ја почео да тренирам у Жељезничару имали смо боље услове него наша дјеца сада - рекао је Радовић.

Он сматра да кровни, али и ентитетски савези, као и држава не раде ништа да би то било промијењено.

- Не прави се играч у 23. години. Битно је да од најмањег узраста дјеца имају оптималне услове, а у БиХ то имају чланови подмлатка можда само три клуба. Формација 4-3-3 може да се игра само на идеално уређеним теренима, а код нас таквих реално нема, па смо приморани на импровизацију. То је нешто што треба да нас забрине и без чега нећемо моћи напријед, а питање је и колико ћемо издржати овако како сад гурамо. Можда неко мисли да ова прича није уско повезана са постизањем голова у Премијер лиги, али ја мислим да је ово кључни разлог - рекао је Радовић.

Фудбалери Младости из Велике Обарске постигли су најмање голова до сада и на 11 мечева само пет пута су затресли мрежу. Њихов тренер Душан Јеврић сматра да је квалитет нападача чист показатељ (не)ефикасности.

- Главни разлог је недостатак нападача који у својим ногама имају 15-20 голова. Када погледате табелу јасно се види да само пет или шест клубова немају проблема са постизањем погодака. То су и најбогатији клубови у БиХ, који могу себи да приуште провјереног нападача. Сви остали притиснути су финансијским проблемима, који диктирају играчки кадар. Клубови из Републике Српске конкретно су осуђени да доводе играче који реално нису на нивоу Премијер лиге и тешко је од њих очекивати да постигну респектабилан број погодака, поготово у континуитету - рекао је Јеврић.

У прилог причи двојице стручњака иде и статистика лига земаља бивше Југославије. У хрватској лиги, која је што се тиче инфраструктуре далеко одмакла, на сваком мечу публика види нешто више од три гола. Такође, постоје бар два клуба, Динамо и Ријека, који имају новац, који су организационо сложени и у чијим школама стасавају младићи који неколико година касније одлазе у врхунске европске клубове. Прошле сезоне најбољи стријелац Премијер лиге БиХ био је Вагнер Сантос Лаго из Широког са 18 голова.

Широки

Као примјер најбоље организованог клуба у БиХ већ годинама се издваја Широки Бријег. Челници овог клуба раде системски, што даје резултате, јер су годинама ако не на самом врху, онда увијек у врху бх. фудбала. Тако је и ове године. Широки је на првом мјесту послије 11 кола, а фудбалери Славена Мусе већ су постигли 24 поготка, највише у Премијер лиги.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана