Муслин жеља РС на клупи БиХ

Данијел Радујковић
Муслин жеља РС на клупи БиХ

Бањалука - Недуго након што је можда и неправедно напустио клупу Србије, искусни стручњак Славољуб Муслин ускоро би могао да преузме још једну репрезентацију са простора бивше Југославије и то БиХ, која је већ неко вријеме у потрази за насљедником Мехмеда Баждаревића.

Популарном Меши истекао је уговор након посљедње утакмице у квалификацијама против Естоније, а како није изборио бар пласман у бараж за Свјетско првенство, у савезу БиХ одлучили су да му не продуже уговор. Од тада се лицитирало многим именима, а најновији приједлог има Фудбалски савез Републике Српске, који на мјесту селектора БиХ види Муслина. Он је одвео Србију на Мундијал, али је убрзо након тога отишао из репрезентације због неслагања са људима из тамошњег савеза.

- Многи ме питају о селекцији БиХ у последње време, али још ме није нико контактирао, нити сам имао било какве везе са људима из савеза. Ако ме људи назову, разговараћемо, када буду рекли понуду, онда ћу одлучити шта ћу, да ли ми је интересантно или не. Иначе, БиХ има добру репрезентацију и добре играче, познајем бившег селектора Баждаревића, сарађивали смо у Француској и баш ми је жао што нису успели да изборе бараж. Преузимање сваког новог клуба или репрезентације је изазов, тако је било и са Србијом, коју сам одвео на велико такмичење. Било би интересантно видети како би све то функционисало, али далеко смо од свега - казао је Муслин.

Искусни стручњак сигурно ће добити позив од људи из савеза Републике Српске, то је за "Глас Српске" потврдио предсједник Миле Ковачевић. Разговор је требало да буд обављен још синоћ, а Муслин можда неће бити једини приједлог из ФС РС.

- Радимо на томе да нађемо још кандидата. Не бих још о именима, али када добијемо потврдан одговор, имаћете информацију. То морају бити кандидати са свим потребним референцама. Желимо да активно учествујемо у избору селектора и да предлажемо кандидате - истакао је Ковачевић, који је и члан Извршног одбора савеза БиХ.

Евентуалне насљеднике Баждаревића предложиће комисија за избор селектора коју чине Ивица Осим, Душан Бајевић, Сеад Кајтаз и Звјездан Мисимовић. О свим кандидатима биће разговарано на наредној сједници, која ће бити одржана 15. новембра, док дан касније засједа Извршни одбор који би требало да одабере једног од кандидата. Тешко да ће тог датум бити изабран нови селектор, потврдио је један од чланова комисије Мисимовић. Он је рекао да је и Муслин у конкуренцији, као што су Мехо Кодро и Амар Осим.

- Причали смо о још неколико имена, не бих о детаљима. Нема журбе, у фудбалу увијек може да искочи нешто, сваки дан се нешто мијења. За мене је најбитније да нађемо најбоље рјешење за БиХ. Што се тиче Муслина, и о њему ћемо дискутовати, али не вјерујем да ће одлука о новом селектору бити донесена 16. новембра - рекао је Мисимовић.

Први Србин

Ако се поклопе све коцкице и Славољуб Муслин преузме репрезентацију БиХ, постаће први Србин који је селектор ове земље. Популарне "змајеве" до сада су искључиво водили домаћи стручњаци, уколико се под ту категорију подведе Травничанин Мирослав Блажевић, а осим њега то су Фуад Музуровић (два пута), Фарук Хаџибегић, Авдо Калајџић, Мишо Смајловић, Блаж Слишковић, Мехо Кодро, Денијал Пирић, Сафет Сушић и Мехмед Баждаревић. Тренери из редова српског народа до сада су једино радили као помоћници у стручном штабу, као рецимо Борче Средојевић или Игор Јанковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана