Mojesu otkaz, Gigs vodi ekipu

Dušan Repija
Mojesu otkaz, Gigs vodi ekipu

Mančester - Škotski stručnjak Dejvid Mojes juče je dobio otkaz u Mančester junajtedu a do kraja sezone "đavole" će voditi još uvijek aktivni igrač Rajan Gigs.

Pokazalo se da Mojes, iako zemljak Aleksa Fergusona, nije dorastao klupskoj legendi pa je platio ceh zbog najlošije sezone velikana iz Mančestera od kada igra u Premijer ligi. Gotovo izvjesno je da "đavoli" neće igrati naredne sezone u Ligi šampiona a neizvjestan je plasman na evropsku scenu što se u klubu ne pamti.

Odlazak Škota visio je u vazduhu poslije silnih posrtanja. Kap koja je prelila čašu je poraz (0:2) i katastrofalna igra protiv "njegovog" Evertona minulog vikenda. To je bio 11. poraz "crvenih đavola" u Premijer ligi ove sezone, poslije kojeg su na sedmom mjestu na tabeli i sa malim šansama da izbore mjesto u Evropi.

Škot je na velika vrata došao u Mančester, ali nije uspio da se izbori sa pritiskom i opravda povjerenje ser Aleksa Fergusona, koji ga je preporučio, a nedavno je morao da se suoči sa kritikama navijača zbog takvog izbora. Iako je potpisao šestogodišnji ugovor, na klupi nije izdržao ni sezonu, a postao je prvi trener poslije Rona Etkinsona 1986. godine kojeg je Junajted otpustio.

Loši rezultati u prvenstvu, eliminacija u FA kupu i polufinalu Liga kupa, ispadanje u četvrtfinalu Lige šampiona i činjenica da "đavoli" u njoj neće igrati iduće sezone ono su što će ga zauvijek proganjati. Takođe, mediji su često pisali o lošoj atmosferi u ekipi, prvo sapunica oko odlaska ili ostanka Vejna Runija, zatim sukob sa  Robinom van Persijem i neproduženje ugovora Nemanji Vidiću sigurno su doprinijeli lošim rezultatima.

Ni pojačanja koja je doveo nisu se pokazala. Skupo plaćeni Maruan Felaini i Huan Mata nisu opravdali uloženi novac, a ni drugi igrači nisu bili na nivou.

Junajted će do kraja sezone predvoditi još uvijek aktivni Rajan Gigs, a pomagaće mu bivši igrač Junajteda Niki Bat, a kao najozbiljniji kandidati za trajno rješenje za sada konkurišu četiri imena. To su Luj van Gal, Dijego Simeone, Loran Blan i Jirgen Klop, iako je menadžer Borusije Dortmund juče poručio navijačima da sigurno ostaje u klubu.

Negativni rekordi

- Junajted će ovu sezonu završiti sa najmanje bodova od kada nastupa u Premijer ligi

- Prvi put poslije 1995. godine nisu obezbijedili nastup u LŠ

- Najlošiji učinak na "Old trafordu" u proteklih deset godina

- Izgubili tri meča uzastopno prvi put poslije 2001. godine

- "Đavoli" ispali u trećem kolu FA kupa - to se dogodilo samo jednom pod vođstvom ser Aleksa Fergusona

- Prvi put izgubili od Njukasla kod kuće od 1972. godine, od VBA od 1978. godine

- Prvi put su u jednoj sezoni izgubili od Evertona, Mančester Sitija i Liverpula oba meča od kada nastupaju u Premijer ligi

Nevil

Bivši kapiten velikana iz Mančestera Geri Nevil nije zadovoljan zbog ovakve reakcije čelnih ljudi kluba.

- Moram priznati da mi nije baš ugodno na koji način su se razbile slutnje da će Dejvid dobiti otkaz. Dok sam bio aktivan fudbaler nikada nisam trenera okrivio za poraz. Oni moraju da preuzmu odgovornost jer činjenica ostaje da niko ne otpušta 24 igrača kada stvari ne idu dobro - rekao je Nevil.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana