Мојесу отказ, Гигс води екипу

Душан Репија
Мојесу отказ, Гигс води екипу

Манчестер - Шкотски стручњак Дејвид Мојес јуче је добио отказ у Манчестер јунајтеду а до краја сезоне "ђаволе" ће водити још увијек активни играч Рајан Гигс.

Показало се да Мојес, иако земљак Алекса Фергусона, није дорастао клупској легенди па је платио цех због најлошије сезоне великана из Манчестера од када игра у Премијер лиги. Готово извјесно је да "ђаволи" неће играти наредне сезоне у Лиги шампиона а неизвјестан је пласман на европску сцену што се у клубу не памти.

Одлазак Шкота висио је у ваздуху послије силних посртања. Кап која је прелила чашу је пораз (0:2) и катастрофална игра против "његовог" Евертона минулог викенда. То је био 11. пораз "црвених ђавола" у Премијер лиги ове сезоне, послије којег су на седмом мјесту на табели и са малим шансама да изборе мјесто у Европи.

Шкот је на велика врата дошао у Манчестер, али није успио да се избори са притиском и оправда повјерење сер Алекса Фергусона, који га је препоручио, а недавно је морао да се суочи са критикама навијача због таквог избора. Иако је потписао шестогодишњи уговор, на клупи није издржао ни сезону, а постао је први тренер послије Рона Еткинсона 1986. године којег је Јунајтед отпустио.

Лоши резултати у првенству, елиминација у ФА купу и полуфиналу Лига купа, испадање у четвртфиналу Лиге шампиона и чињеница да "ђаволи" у њој неће играти идуће сезоне оно су што ће га заувијек прогањати. Такође, медији су често писали о лошој атмосфери у екипи, прво сапуница око одласка или останка Вејна Рунија, затим сукоб са  Робином ван Персијем и непродужење уговора Немањи Видићу сигурно су допринијели лошим резултатима.

Ни појачања која је довео нису се показала. Скупо плаћени Маруан Фелаини и Хуан Мата нису оправдали уложени новац, а ни други играчи нису били на нивоу.

Јунајтед ће до краја сезоне предводити још увијек активни Рајан Гигс, а помагаће му бивши играч Јунајтеда Ники Бат, а као најозбиљнији кандидати за трајно рјешење за сада конкуришу четири имена. То су Луј ван Гал, Дијего Симеоне, Лоран Блан и Јирген Клоп, иако је менаџер Борусије Дортмунд јуче поручио навијачима да сигурно остаје у клубу.

Негативни рекорди

- Јунајтед ће ову сезону завршити са најмање бодова од када наступа у Премијер лиги

- Први пут послије 1995. године нису обезбиједили наступ у ЛШ

- Најлошији учинак на "Олд трафорду" у протеклих десет година

- Изгубили три меча узастопно први пут послије 2001. године

- "Ђаволи" испали у трећем колу ФА купа - то се догодило само једном под вођством сер Алекса Фергусона

- Први пут изгубили од Њукасла код куће од 1972. године, од ВБА од 1978. године

- Први пут су у једној сезони изгубили од Евертона, Манчестер Ситија и Ливерпула оба меча од када наступају у Премијер лиги

Невил

Бивши капитен великана из Манчестера Гери Невил није задовољан због овакве реакције челних људи клуба.

- Морам признати да ми није баш угодно на који начин су се разбиле слутње да ће Дејвид добити отказ. Док сам био активан фудбалер никада нисам тренера окривио за пораз. Они морају да преузму одговорност јер чињеница остаје да нико не отпушта 24 играча када ствари не иду добро - рекао је Невил.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана