Младост на мала врата тражи пут до Друге АБА лиге

Милан Зубовић
Младост на мала врата тражи пут до Друге АБА лиге

Бањалука - Кошаркаши Младости покушаће да на мала врата изборе наступ у Другој АБА лиги.

Да би стигли до другог разреда регионалног такмичења Мркоњићани ће морати да прођу два круга квалификација. На првом ће играти заједно са представницима БиХ Широким и Слободом из Тузле у Лакташима па ће побједник тог такмичења наступити на другом квалификационом турниру на истом мјесту од 27. до 29. септембра гдје ће наступити још Сутјеска (Никшић), Вршац и Приморска (Копер). Биће играно по систему свако са сваким и прве двије екипе придружиће се осталим екипама које су већ потврђене као учесници премијерног издања, а то су: Динамик (Београд), Борац (Чачак), Крка (Ново Место), Рогашка (Рогашка Слатина), Сплит, Босна Ројал (Сарајево), Зрињски (Мостар), Теодо (Тиват), Ловћен (Цетиње) и Охрид.

- Управа клуба даће коначан став по питању наступа, али смо близу тога да прихватимо наступ на квалификационом турниру што ће вјерујем само бити потврђено на састанку ове седмице. Криво нам је што смо остали без директног мјеста у Другој АБА лиги и што није испоштован паритет да један клуб буде из Републике Српске, а други из ФБиХ. Такође нам је жао што је превагнула опција да буду гледани само резултати из посљедње сезоне, а не из неколико ранијих када смо били у врху кошарке БиХ. Клубови који су добили директан пласман нису га заслужили иако су само у посљедњој сезони направили добар резултат. Чак и ако не будемо играли у Другој АБА лиги направићемо добар тим да се боримо за једно од прва четири мјеста у шампионату БиХ - рекао је спортски директор Младости Миладин Рмуш.

У складу са одлуком о покретању Друге АБА лиге, Скупштина је донијела одлуку о промјени пропозиција такмичења Прве АБА лиге за сезону 2017/18 које подразумијевају да шампион Друге АБА лиге има осигурано мјесто у Првој АБА лиги у сезони 2018/19. У складу са усвојеним промјенама у пропозицијама такмичења максималан број представника из једне земље у Првој АБА лиги је ограничен на пет клубова. У складу са добрим пословањем и с циљем додатне помоћи клубовима, Скупштина АБА лиге одлучила је да у сезони 2017/18 по усвојеној матрици сноси трошкове превоза клубова. Са истим циљем, а на име трошкова превоза, АБА лига одлучила је да клубовима који су учествовали у сезони 2016/17 уплати по 12 хиљада евра. Од те суме биће одузета евентуално заостала дуговања за казне. Са жељом да додатно учврсти позицију покретача развоја кошарке у региону АБА лига је одлучила да идуће сезоне организује јуниорске турнире који би били играни у Београду, Загребу и Лакташима.

Без Звезде на Суперкупу

Скупштина АБА лиге одлучила је да у периоду од 20. до 23. септембра буде организован Суперкуп у Бару на коме ће на основу пласмана из сезоне 2016/17 учествовати осам екипа Цедевита, Партизан, Будућност, Игокеа, Мега Бемакс, Цибона, Морнар и ФМП. Црвена звезда није могла да учествује због раније преузетих обавеза у том периоду и учешћа на евролигашком турниру.

Карпош жестоко кажњен

Скупштина АБА лиге суспендовала је македонску екипу Карпош соколи на пет година из свих такмичења у организацији лиге због непримјерених изјава предсједника клуба Огњена Дедића. Прије десетак дана он је жестоко испрозивао руководство АБА лиге на челу са Небојшом Човићем и рекао да такмичење води банда коју чине ФМП, Црвена звезда, Будућност, Цедевита и Олимпија те да је његов клуб преварен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана