Млади кошаркаши Ботафога на усавршавању код Жарка Милаковића

Иван Драгичевић
Млади кошаркаши Ботафога на усавршавању код Жарка Милаковића

Бањалука - Тренер јуниора Игокее и координатор млађих селекција овог клуба Жарко Милаковић цијењено је име у кошаркашком свијету, а доказ за то је посјета омладинаца бразилског Ботафога, који су у Александровац стигли на усавршавање.

ошаркаши из Порто Алегреа, предвођени тренером Питуом Ортизом, дошли су код Милаковића како би усвојили ново кошаркашко схватање, јер је југословенска школа кошарке специфична у цијелом свијету. Бразилци, али и остали кошаркаши из Јужне Америке, доста кубуре са техничким елементима, а бољи простор за учење нису могли да нађу. Посљедње три године обилазе Европу, посјетили су Каунас, Задар, Београд и Загреб, гдје су упијали знање познатих тренера попут Жељка Павлићевића или Жарка Вучуровића, док им је бивши тренер кадета Цибоне Јосеф Дулибић препоручио Милаковића.

- Одушевљени смо Бањалуком, Лакташима и условима на које смо наишли. Тренирали смо у одличним салама, много тога научили и одлазимо пуни позитивних утисака. Људи су невјероватно срдачни, а што се тиче кошарке, ово је велика школа за нас. Наши играчи играју доста индивидуално и немају развијен осјећај за тимску игру и тактику. Такође, ово поднебље је познато по својој кошаркашкој филозофији која одлично одговара нашој стратегији развоја. Европски играчи су технички поткованији од америчких и што се тиче основа кошарке имају најбоље знање - рекао је Ортиз.

Бразил је фудбалска земља, али је дао једног од најбољих кошаркаша свих времена Оскара Шмита. Овај мајстор никада није играо у НБА лиги, али Бразил данас има чак девет играча у најјачој лиги свијета. Занимљиво је да омладинцима Ботафога фудбал није нимало драг.

- Нису хтјели да гледају Лигу шампиона и најблаже речено не воле фудбал. Поред кошарке, воле рукомет, док на најважнију споредну ствар на свијету гледају без позитивних емоција - истакао је Милаковић ову занимљивост.

Бразилци данас напуштају Бањалуку и наредних седам дана провешће у Цедевитиној академији, а након тога се враћају у Порто Алегре. Позив да тамо одржи предавања и одради неколико тренинга добио је и Милаковић, који је међу Бразилцима видио неколико занимљивих играча са великим потенцијалом.

- Уколико успијемо све да искомбинујемо, отпутоваћу у Бразил на љето. Остаје још да буду ријешени неки детаљи у вези са организацијом тог кампа, а неке моје колеге, попут Дубљевића, су већ ишле тамо. Када бисмо их поредили са нашом дјецом, технички нису на истом нивоу, али су у свим осталим елементима једнаки. Енергетски су невјероватни, а спремни су да уче и слушају као у војсци. Дошли су са играчима из три генерације (2000/01/02), одиграли су два меча са нашим кадетима и резултат је био у десет поена разлике на страни Игокее - казао је Милаковић.

Кадети у Бањалуци

Завршни турнир за шампиона Републике Српске у конкуренцији кадета игра се овог викенда у Бањалуци, а организатор је Кошаркашки клуб Руки. Поред домаћина, наступају још Будућност из Бијељине, требињски Леотар и ВБС из Теслића. Све утакмице се играју у дворани "Обилићево", а прва је на распореду у суботу од 18.30 часова када се састају ВБС и Будућност. Програм у недјељу почиње у 12.30 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана