Mladen Žižović, šef stručnog štaba Radnika: Sve što napravimo do kraja biće bonus

Darko Pašagić
Mladen Žižović, šef stručnog štaba Radnika: Sve što napravimo do kraja biće bonus

Bijeljina - Fudbaleri Radnika ovog proljeća bilježe sjajne rezultate, a za to uz igrače sigurno najveće zasluge pripadaju mladom stručnjaku Mladenu Žižoviću.

Bijeljinci su u četiri kola nastavka šampionata osvojili deset bodova, nisu primili nijedan gol pa su se učvrstili u gornjem dijelu tabele. Prvi cilj je praktično ispunjen, jer još samo teoretski mogu da ispadnu, ali je u praksi takav rasplet praktično nemoguć. Oni malo optimističniji vjeruju da ni Evropa nije daleko s obzirom na poziciju i trenutnu formu.

- Pred početak sezone jedini cilj nam je bio opstanak i sada smo na korak od njega. A sve ostalo što se desi je bonus. Do kraja je u igri još 30 bodova, može svašta da bude, ali je realno da je o plasmanu na međunarodnu scenu rano razmišljati. Naravno, ako se ukaže prilika pokušaćemo da je iskoristimo - naglasio je Žižović.

Praktično iz “kopački” sjeo je na klupu Radnika, prvo kao pomoćnik Slavku Petroviću, a potom Nebojši Miloševiću, da bi od maja 2017. godine samostalno počeo da vodi ekipu.

- Od prvog dana kada sam počeo da radim kao trener trudio sam se da se ne osjeti što sam se sa nekim igračima godinama zajedno borio za bodove i to se pokazalo kao ispravan potez. Možda mi je pomoglo i to što sam već pred kraj igračke karijere počeo da se trenerski edukujem. Velike zasluge za moj razvoj pripadaju Petroviću. Za vrijeme koje je proveo u Radniku pokazao je koliko je veliki profesionalac i koliko ima dobre organizacione kvalitete. Sve sam to upijao i siguran sam da mi danas mnogo pomaže u trenerskom razvoju - nastavio je Žižović, koji će u decembru napuniti 39 godina.

Pred kraj prvog dijela šampionata klub je upao u rezultatsku krizu, ali niko od čelnika Radnika nije ni pomišljao da smijeni trenera.

- Kada smo pravio planove pred početak sezone znali smo da se ta kriza mora desiti. Jer igralo se 19 kola, plus Kup RS i Kup BiH, a mi objektivno nismo imali dovoljno dugačku klupu. Problem je nastao kada su se nagomilale povrede, kartoni, pojedince je stigao umor i naravno to se odrazilo na rezultatima. Međutim, Uprava kluba na čelu sa Mladenom Krstajićem je bila svjesna situacije i nisam stvarno imao nikakvih problema oko ostanka na klupi - istakao je Žižović.

Činilo se da će se kriza sa kraja jeseni produžiti, jer je tokom zimskog prelaznog roka Bijeljinu napustio veliki broj standardnih prvotimaca.

- Na sreću nije se to desilo jer smo doveli ciljana pojačanja, koja su već u prvim kolima pokazala koliko vrijede. Očekujem još neke od njih da dođu u top formu i onda bi trebalo da igramo još ljepši fudbal - rekao je ovaj rođeni Rogatičanin.

Dobru priliku da uvećaju bodovni saldo Bijeljinci će imati u narednom kolu, kada će poslije reprezentativne pauze, 30. marta biti gosti “fenjeraša” Krupe.

- Neće to biti laka utakmica, jer će novi-stari trener našeg narednog rivala Slobodan Starčević do tada još više posložiti stvari, a na ruku im je išao i remi na “Koševu” u prošlom kolu. Njihova prednost je i podloga na kojoj stalno igraju, a nama ne odgovara. Uz sve to u Krupi imam dosta prijatelja sa kojima sa igrao i stvarno mi je žao što se nalaze u teškoj situaciji. Međutim, na terenu neće biti popusta i vjerujem da možemo nastaviti uspješnu seriju - dodao je Žižović.

Trofeji

Mladen Žižović je u kratkotrajnoj trenerskoj karijeri sa Radnikom osvojio dva Kupa Republike Srpske, 2017. i 2018. godine. Kao igrač bio je znatno uspješniji. Sa Bijeljincima je bio šampion Srpske 1999, osvojio Kup BiH i Kup RS 2016. godine. Dok je boravio u redovima Zrinjskog ovaj tim je bio šampion BiH 2009, godinu dana ranije osvajač Kupa. U Albaniji je sa Tiranom osvojio kup 2011, a sa Borcem Kup RS 2012. godine. Odigrao je i četiri utakmice sa reprezentaciju BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana