Mladen Žižović: Mnogo lakše biti igrač nego trener

Darko Pašagić
Mladen Žižović: Mnogo lakše biti igrač nego trener

Jedan od najmlađih premijerligaških trenera u prošloj sezoni, šef stručnog štaba Radnika Mladen Žižović smatra da je mnogo lakše biti trener nego igrač, jer ova prva funkcija nosi daleko više obaveza.

Ovaj 38-godišnjak na kormilo Bijeljinaca došao je pred kraj sezone 2016/17, kada je tri kola prije kraja šampionata zamijenio srpskog stručnjaka Nebojšu Miloševića i sa velikim uspjehom vodio Radnik u nedavno završenom šampionatu, u kojem je osvojeno peto mjesto, što je najbolji rezultat Semberaca u Premijer ligi.

- Kada si igrač, brineš samo o sebi, a sada kao trener moram da razmišljam o 25 mladih ljudi, da se saživim sa njihovom srećom, tugom, uspjehom i neuspjehom. Moraš da im budeš i prijatelj, u neku ruku i stariji brat. Dok sam bio igrač, neke stvari jednostavno nisam ni primjećivao, ali sada je druga priča. Trener mora biti odlučan, jer su igrači često mudri. Ključ uspjeha je pošten odnos sa obje strane, a sve u želji da se uspije na zajedničkom zadatku - naglasio je Žižović. 

GLAS: Preuzeli ste Radnik od Nebojše Miloševića, prije toga ste bili asistent Slavku Petroviću. Šta ste mogli da naučite od ove dvojice iskusnih stručnjaka?

ŽIŽOVIĆ: Riječ je o dva potpuno različita tipa trenera. Kod Petrovića je kondiciona priprema prioritet i na njoj bazira rezultate, dok Milošević više radi na taktici. Od obojice sam uzimao ono najbolje i vjerujem da sam uspješno počeo da koračam trenerskim stazama.

GLAS: Prethodna sezona Vam je bila prva samostalna na kormilu nekog kluba. Kako je ocjenjujete?

ŽIŽOVIĆ: Kao vrlo tešku, pogotovo što smo na njenom početku doživjeli dosta promjena u ekipi i u trenerskom i u igračkom dijelu. Niko tada, pa ni ja sam nisam mogao da predvidim kako će to ispasti na kraju. Sada, kada se podvuče crta, svi moramo biti prezadovoljni.

GLAS: Uprava kluba Vam je ukazala veliko povjerenje u trenutku kada ste nanizali seriju poraza. Otkuda tolika vjera u mladog stručnjaka?

ŽIŽOVIĆ: Dobio sam povjerenje kada možda više ni sam nisam vjerovao u sebe. Kao rezultat toga je najbolji plasman Radnika u eliti. Do toga se došlo poštenim i predanim radom, što će biti moja odluka i u budućnosti.

GLAS: Još nemate UEFA pro trenersku licencu. Dokle ste stigli sa školovanjem?

ŽIŽOVIĆ: U doškolovanje krećem u narednom semestru, odnosno od jeseni. Još nisam odlučio u kojoj zemlji i kojem klubu ću stažirati. Imam dovoljno iskustva, ali i dobrih prijatelja širom Evrope i vjerujem da to neće biti problem.

GLAS: Pominju se odlasci Dine Beširovića, Demira Pece, Alema Merajića i još nekih igrača Radnika u inostranstvo. Koliko je to u ovom trenutku realno?

ŽIŽOVIĆ: Trenutno najbliži odlasku je Beširović, koji na stolu ima nekoliko ponuda i vrlo brzo će se znati gdje će nastaviti karijeru. Za ostale igrače, koliko znam, za sada još nema zvaničnih ponuda, ali ne mora da znači da ih neće biti.

GLAS: Da li će Radnik u narednoj sezoni biti slabiji ili jači i sa kakvim ambicijama će ući u novi šampionat?

ŽIŽOVIĆ: Ako se gleda prethodna sezona, svi očekujemo da ćemo biti bolji, jer smo iskusniji. Ali to će biti veoma teško, pogotovo jer je izvjesno da će doći do promjena u igračkom kadru. Poslije dvije sezone igranja u Ligi za prvaka, možda smo malo i razmazili naše pristalice, pa smatram da bi u narednoj sezoni uspjeh bio i plasman do osmog mjesta. Želimo da nastavimo sa promocijom mladih igrača, jer klubovi na ovom prostoru samo tako mogu opstati.

Mundijal

GLAS: Koliko može reprezentacija Srbije, koju kao selektor predvodi predsjednik Radnika Mladen Krstajić, na Mundijalu? Ko je favorit?

ŽIŽOVIĆ: Kao narod stalno mijenjamo mišljenje, što mi je malo čudno. Tome najviše doprinose mediji i sportski stručnjaci. Srbija ima dobru ekipu, dobrog selektora i vjerujem da može do nokaut faze, a onda je sve moguće. Po meni, najveći favoriti su Brazil, Argentina, Francuska i Hrvatska, dok Nijemce i Špance ne vidim u igri za tron.

Statistika na klupi Radnika

Sezona 2016/17: 3         0        0        3        2:6     0

Sezona 2017/18: 32       12      9        11      35:38 45

Ukupno:      35      12      9        14      37:44 45

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana