Misimovićevo zbogom fudbalu

Dušan Repija
Misimovićevo zbogom fudbalu

Berlin - Dugogodišnji kapiten reprezentacije BiH Zvjezdan Misimović juče je obavijestio javnost da prekida karijeru.

Odlični kreator igre imao je mnogo ponuda, pominjani su i Sarajevo, Crvena zvezda, bilo je izvjesno da će pojačati njemačkog drugoligaša Bohum, ali je popularni Miske odlučio da kaže "dosta".

- U proteklim sedmicama imao sam niz ponuda, ali nijedna me nije privlačila. Ne mogu više - rekao je Misimović za "Bild".

Ostaće zapisano da je posljednja stanica u njegovoj karijeri bila kineski Guižu. Svoje putovanje po zelenim terenima počeo je u Minhenu, gdje je i rođen. Prošao je Bajernovu školu, ali u velikanu iz Bavarske nikada nije dobio pravu šansu. Uglavnom je igrao za drugu ekipu, a potom prešao u Bohum, gdje je počela njegova afirmacija. Zatim je uslijedila selidba u Nirnberg, a potom možda i najbolja odluka u karijeri da pređe u Volfzburg. Tamo je procvjetao i potvrdio talenat prave "desetke". Upisao je bezbroj asistencija Edinu Džeki i Grafiteu i što je najvažnije donijeli su trofej prvaka "vukovima".

U sezoni 2009/10. prešao je u Galatasaraj, ali se nije najbolje snašao na Bosforu. Poslije godinu prešao je u Dinamo iz Moskve, dvije sezone loptama hranio Kevina Kuranjija i Andreja Voronjina, a zatim odlučio da proba nešto potpuno novo. Izbor je pao na kineski Guižu u kojem je osvojio dva trofeja, Kup i Superkup. Kada je odlučio da napusti Kinu, svi su vjerovali da će odigrati još bar sezonu na vrhunskom nivou, ali kao što je i sam rekao, ponude koje je imao nisu mu odgovarale.

Pomalo čudan put imao je i u reprezentativnoj karijeri. Pošto je rođen u Njemačkoj, a otac mu je iz Gradiške, mogao je da igra za tri reprezentacije. Prvo je odlučio da igra za Srbiju i Crnu Goru, ali je tadašnji selektor omladinske reprezentacije Vladimir Petrović Pižon odlučio da mu igrač njegovog profila nije potreban. Ubrzo je stigao poziv iz Sarajeva, Misimović je prihvatio ponudu i prvi meč odigrao u februaru 2004. godine protiv Makedonije. Vremenom je postao igrač oko kojeg se sve vrti, kičma tima, koji je godinama bio blizu velikog takmičenja, ali nikako nije uspijevao da se kvalifikuje na završnicu. To je selekciji BiH uspjelo pod vođstvom Safeta Sušića, a Misimović je sa trakom oko ruke predvodio "zmajeve" na Mundijalu u Brazilu. Iako nisu uspjeli da prođu u drugi krug, bilo je to takmičenje kojim je Misimović zaokružio karijeru. Osvojio je trofej prvaka države, pobjednika Kupa, Superkupa i sa reprezentacijom je učestvovao na velikom takmičenju!

Karijera

 

Bajern (2000 - 2004) - 4 utakmice, 0 golova

Bohum (2004 - 2008) - 101 utakmica, 24 gola

Nirnberg (2007 - 2008) - 37 utakmica, 14 golova

Volfzburg (2008 - 2010) - 92 utakmice, 25 golova

Galatasaraj (2010 - 2011) - 9 utakmica, 0 golova

Dinamo Moskva (2011 - 2013) - 53 utakmice, 10 golova

Guižu (2013 - 2014) - 75 utakmica, 14 golova

Reprezentacija BiH (2004 - 2014) - 83 utakmica, 25 golova

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana