Мисимовићево збогом фудбалу

Душан Репија
Мисимовићево збогом фудбалу

Берлин - Дугогодишњи капитен репрезентације БиХ Звјездан Мисимовић јуче је обавијестио јавност да прекида каријеру.

Одлични креатор игре имао је много понуда, помињани су и Сарајево, Црвена звезда, било је извјесно да ће појачати њемачког друголигаша Бохум, али је популарни Миске одлучио да каже "доста".

- У протеклим седмицама имао сам низ понуда, али ниједна ме није привлачила. Не могу више - рекао је Мисимовић за "Билд".

Остаће записано да је посљедња станица у његовој каријери била кинески Гуижу. Своје путовање по зеленим теренима почео је у Минхену, гдје је и рођен. Прошао је Бајернову школу, али у великану из Баварске никада није добио праву шансу. Углавном је играо за другу екипу, а потом прешао у Бохум, гдје је почела његова афирмација. Затим је услиједила селидба у Нирнберг, а потом можда и најбоља одлука у каријери да пређе у Волфзбург. Тамо је процвјетао и потврдио таленат праве "десетке". Уписао је безброј асистенција Едину Џеки и Графитеу и што је најважније донијели су трофеј првака "вуковима".

У сезони 2009/10. прешао је у Галатасарај, али се није најбоље снашао на Босфору. Послије годину прешао је у Динамо из Москве, двије сезоне лоптама хранио Кевина Курањија и Андреја Вороњина, а затим одлучио да проба нешто потпуно ново. Избор је пао на кинески Гуижу у којем је освојио два трофеја, Куп и Суперкуп. Када је одлучио да напусти Кину, сви су вјеровали да ће одиграти још бар сезону на врхунском нивоу, али као што је и сам рекао, понуде које је имао нису му одговарале.

Помало чудан пут имао је и у репрезентативној каријери. Пошто је рођен у Њемачкој, а отац му је из Градишке, могао је да игра за три репрезентације. Прво је одлучио да игра за Србију и Црну Гору, али је тадашњи селектор омладинске репрезентације Владимир Петровић Пижон одлучио да му играч његовог профила није потребан. Убрзо је стигао позив из Сарајева, Мисимовић је прихватио понуду и први меч одиграо у фебруару 2004. године против Македоније. Временом је постао играч око којег се све врти, кичма тима, који је годинама био близу великог такмичења, али никако није успијевао да се квалификује на завршницу. То је селекцији БиХ успјело под вођством Сафета Сушића, а Мисимовић је са траком око руке предводио "змајеве" на Мундијалу у Бразилу. Иако нису успјели да прођу у други круг, било је то такмичење којим је Мисимовић заокружио каријеру. Освојио је трофеј првака државе, побједника Купа, Суперкупа и са репрезентацијом је учествовао на великом такмичењу!

Каријера

 

Бајерн (2000 - 2004) - 4 утакмице, 0 голова

Бохум (2004 - 2008) - 101 утакмица, 24 гола

Нирнберг (2007 - 2008) - 37 утакмица, 14 голова

Волфзбург (2008 - 2010) - 92 утакмице, 25 голова

Галатасарај (2010 - 2011) - 9 утакмица, 0 голова

Динамо Москва (2011 - 2013) - 53 утакмице, 10 голова

Гуижу (2013 - 2014) - 75 утакмица, 14 голова

Репрезентација БиХ (2004 - 2014) - 83 утакмица, 25 голова

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана