Miroljub Kremenović, najbolji sportista Republike Srpske za 1992. godinu: Najljepše je biti prvi

Darko Pašagić
Miroljub Kremenović, najbolji sportista Republike Srpske za 1992. godinu: Najljepše je biti prvi

BANjALUKA - Čast da prvi ponese epitet najboljeg sportiste Republike Srpske ratne 1992. godine pripala je Miroljubu Kremenoviću. Sjajni karatista je sa reprezentacijom Jugoslavije na Svjetskom prvenstvu u španskoj Granadi osvojio četvrto mjesto u obje konkurencije, pojedinačnoj i ekipnoj.

- Teška su to vremena bila. Rat je bjesnio na sve strane. Sportisti su išli na ratišta, a granicu je bilo gotovo nemoguće preći. Ipak, nekako sam uspio avionom stići do Beograda, odakle sam otputovao na Svjetsko prvenstvo u Španiju. To putovanje će mi zauvijek ostati u sjećanju, kao i veliki uspjeh u Granadi. Mnogi moji prijatelji nisu vjerovali da ću se vratiti i sa čuđenjem su me gledali kada sam došao u Banjaluku. Međutim, presudio je patriotizam jer jednostavno nisam htio da ostavim svoj narod kada mu je bilo najteže - rekao je prvi najbolji sportista Republike Srpske Miroljub Kremenović.

Završna svečanost izbora najboljih za 1992. godinu održana je 8. januara 1993. u prepunoj dvorani Doma kulture (današnji Banski dvor). Te godine o rang-listi odlučivao je žiri u kojem su bili: Sredoja Zekanović (predsjednik), Dragan Danelišen, Dragan Despotović, Miroslav Drndarević, Miodrag Živanović, Branko Lazarević, Ostoja Marjanović, Momo Poparić, Dušan Popović, Nebojša Radmanović i Petar Crnadak.

- Nikada neću zaboraviti dan kada sam proglašen za prvog najboljeg sportistu Republike Srpske i na njega ću biti ponosan čitav život. Biti prvi u nečemu san je svakoga, a pogotovo sportiste. A kada se svemu tome doda da sam bio prvi od svih, onda mojoj sreći i zadovoljstvu nije bilo kraja. Zato je to za mene bio istorijski događaj, koji mi je predstavljao kasnije veliku obavezu, ali i bio pravi putokaz da nisam pogriješio kada sam samo osam godina zahvaljujući svom bratu Radenku počeo da treniram u Karate klubu "Rade Ličina" - naglasio je Kremenović.

On je istakao da je Izbor sportiste Republike Srpske tradicija koja na najbolji način vrednuje rezultate svih sportista koji su se prethodnih 365 dana trudili i postizali odlične rezultate.

- Organizacija Izbora sportiste svake godine je bolja i bolja zahvaljujući ljudima iz "Glasa Srpske", koji se nesebično trude da sve protekne u najboljem redu. Svakako, težak zadatak pred sobom ima i žiri, kojem nije nimalo lako da iz mnoštva dobrih rezultata izdvoji one najbolje. Ono što je najbitnije istaći je to da svi oni koji se nađu na listi ulaze u istoriju sporta na ovom prostoru i da im je to svakako veliki podstrek za nastavak karijere - istakao je na kraju Kremenović. 

Najbolji 1992.

1. Miroljub Kremenović              karatista

2. Draško Božić                           sportski pilot

3. Mladen Grujić                            smučar

4. Goran Đukić                               fudbaler

5. Mehmedalija Mulabdić          rukometaš

6. Tanasije Kuvalja                      automobilista

7. Nikola Bojić                            sportski pilot

8. Dušica Stopajnik                   košarkašica

9. Dragan Vuković                       košarkaš

10. Željko Petrović                   atletičar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana