Милена Рашић, српска одбојкашица, за “Глас Српске”: Идемо у Јапан по медаљу

Никола Лучић
Милена Рашић, српска одбојкашица, за “Глас Српске”: Идемо у Јапан по медаљу

Одушевљена сам Републиком Српском и гостопримством, на које смо наишли прво у Палама, где смо биле три седмице на припремама, а онда и у Бањалуци. Некако нам је прва фаза припрема веома брзо прошла и када смо напуштали Пале свима нам је било жао. Имали смо све што нам је било потребно и сви су се потрудили да увек буду ту. Што се тиче Бањалуке, први пут сам овде и заиста је прелеп град. Волела бих да у неком наредном периоду дођем опет.

Рекла је ово у интервјуу за “Глас Српске” средњи блокер српске одбојкашке репрезентације и турског Вакифбанка Милена Рашић, један од главних актера свих успјеха актуелних европских шампионки у посљедње вријеме.

Тешко је споменути сва индивидуална признања која је Рашићева захваљујући сјајним партијама освојила у досадашњој каријери. Била је најбољи смечер гран прија 2011, двије године касније и најбољи блокер. У Лиги шампиона ту награду добила је љета 2015, а сљедеће сезоне исту такву и у турском шампионату. Тако би се могло набрајати унедоглед, а сљедеће такмичење на којем очекује да својим играма погура Србију ка медаљи јесте Свјетско првенство у Јапану од 29. септембра до 20. октобра.

ГЛАС: Колико може Србија на Свјетском првенству и какве су амбиције пред почетак највеће свјетске смотре?

РАШИЋ: Надамо се да можемо направити добар резултат, јер у супротном не бисмо ни ишли на шампионат. Међутим, најбитније је да не журимо са прогнозама. За сваког противника ћемо се спремити максимално. Идемо корак по корак, из утакмице у утакмицу и видећемо где ће нас то одвести.

ГЛАС: Сматрате ли да је добра ствар што ћете одмах у групи играти против Бразила или би било боље да је тај меч дошао у каснијој фази турнира и од кога још пријети највећа опасност у борби за највиши пласман?

РАШИЋ: Поред Бразила у првој фази такмичења играћемо још са Доминиканском Републиком, Порториком, Казахстаном и Кенијом. Утисак је да смо добили групу коју чини микс екипа способних да се боре за једну од медаља и тимова од којих смо објективно гледано бољи. Можемо да се разигравамо кроз те мечеве како бисмо направили што бољу подлогу за другу фазу такмичења. Сматрам да су кандидати за највиши пласман Бразил, Кина, САД и Холандија, која такође има заиста добру екипу и наравно - Србија.

ГЛАС: Већ четири године играте у турском Вакифбанку и познато је да су амбиције екипе увијек високе. Како се успијевате изборити са притиском?

РАШИЋ: Искрено, притисак је из сезоне у сезону све већи. Већ на самом окупљању летвица се постави јако високо. Прошле сезоне имала сам шансу да освојим сва такмичења у којима смо играли. Међутим, сигурно је да није лако, из тренинга у тренинг радимо напорно, ту је и стручни штаб који нас додатно мотивише и онда све скупа некако много лакше подносимо. Временом се навикнеш на такав ритам. Лепо ми је у садашњем клубу и не бих мењала средину.

ГЛАС: Каријера Вас је из Србије одвела у Француску, па у Турску. Колика је разлика у квалитету одбојке у ове двије земље?

РАШИЋ: Много је теже играти у Турској лиги, јер је то једна од најбољих светских лига. Екипе које се такмиче тамо веома су јаке, сачињене од много добрих играча. Са друге стране, Француска лига ми је била савршена за почетак. Тамо се доста ради са младим играчима и заиста сам доста научила играјући у Кану. Француска је најбоља лига за сазревање и одлична подлога за неки даљи напредак у каријери.

ГЛАС: Иза Вас су бројни успеси у дресу националног тима. Када бисте морали да издвојите најдражу медаљу, која би то била?

РАШИЋ: Свако одличје има своју тежину и вредност. На највећа такмичења увек одлазимо са надом да ћемо се вратити са медаљом и да ћемо обрадовати све наше навијаче. Поред медаље са ОИ у Рију 2016. издвојила бих и европско злато из 2011, управо што се одиграло у Београду пред домаћом публиком.

Магнет за трофеје

Рашићева у овом тренутку са Вакифбанком држи титулу шампиона Европе, првенство Турске, те Куп и Суперкуп ове земље. Она је иначе и једина Српкиња која је два пута освајала трофеј Лиге шампиона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана