Mile Kovačević, predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske: Savez zna način da spriječi namještanje

Milan Zubović
Mile Kovačević, predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske: Savez zna način da spriječi namještanje

Banjaluka - Čelnici Fudbalskog saveza Republike Srpske spremni su da se bore i sa najmanjim znakom pokušaja namještanja rezultata u samoj završnici Prve lige, koja će od iduće sezone brojati deset umjesto 12 klubova.

Prema riječima predsjednika FS RS Mile Kovačevića, već sada je prisutna ta tematika jer su mnogi klubovi uplašeni za svoj status, pa bi se služili i nečasnim radnjama da sačuvaju poziciju.

- Postoji mogućnost, na šta nas mnogi već upozoravaju, da će određeni klubovi i pojedinci pokušati da mahinacijama utiču na ishode rezultata kako se bude bližio kraj prvenstva, ali im poručujem da od toga nema ništa. Savez ima mehanizme da to zaustavi i sasiječe u korjenu, te nijedan pojedinac ne bi trebalo da provjerava snagu FS RS, koji je spreman da ovu priču ispriča do kraja - izjavio je Kovačević.

Smanjenje lige poboljšaće kvalitet i natjerati rukovodstva klubova da bolje rade, dok će prvoligaši morati proći postupak licenciranja, kao što je to slučaj sa premijerligašima.

- To će poboljšati rad klubova jer moramo  ići u korak sa Evropom, a ne da ponovo imamo slučajeve da pojedini odigraju prvenstvo i stave katanac. Takođe, prvaku Republike Srpske biće mnogo olakšan nastup u Premijer ligi i neće biti ponovljen slučaj sa banjalučkim Borcem koji je ostao bez najvišeg ranga takmičenja zbog nedobijanja licence. Ko ne ispuni uslove, neće moći da igra Prvu ligu, a nije smak svijeta ako bude morao da se takmiči u Drugoj ligi. Klubovi moraju da ispoštuju standard i mogu se reorganizovati, početi ispravno raditi, te se vratiti u viši rang, a ne loviti u mutnom - kazao je Kovačević.

Najavio je formiranje komisije za licenciranje Fudbalskog saveza Republike Srpske.

- Pravilnik o licenciranju biće donesen u aprilu i postojaće prvostepena i drugostepena komisija, kao i odjeljenje za licenciranje, za čije zaposlene je FS BiH obezbijedio sredstva - dodao je Kovačević.

Kada je u pitanju kotizacija klubova, Kovačević je naglasio da ona godinama nije promijenjena i iznosi 8.000 maraka.

- Smanjenjem broja klubova neće doći do povećanja kotizacije, tako da savez već sada gubi određeni dio sredstava i klubovi će morati na vrijeme da izmiruju svoje obaveze, a ne kao do sada u nekoliko rata - rekao je Kovačević.

Tereni sa vještačkom podlogom

Izgradnja terena sa vještačkom travom u Prijedoru, Gradišci, Doboju, Bijeljini i Istočnom Sarajevu trebalo bi da krene vrlo brzo, dok je ranije dogovorena izgradnja dva takva terena u Prnjavoru, gdje je planirano da bude smješten sportski centar. Ujedno, na Gradskom stadionu u Banjaluci biće postavljeni čitači ulaznica i sigurnosne kamere, što će koštati 100.000 evra, a isti uređaji biće instalirani u Sarajevu i Mostaru po FIFA i UEFA standardu za odigravanje evropskih utakmica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana