Milan Lane Jovanović, proslavljeni srpski fudbaler: Jedan smo narod

Milan Zubović
Milan Lane Jovanović, proslavljeni srpski fudbaler: Jedan smo narod

Banjaluka - Proslavljeni srpski fudbaler Milan Lane Jovanović toliko je oduševljen Banjalukom da je u šali rekao da će se iz Novog Sada preseliti u grad na Vrbasu.

Jovanović je bio gost "Glasa Srpske" na 60, jubilarnom Izboru deset najboljih sportista Republike Srpske. U roku od 30 dana drugi put je stigao u najveći grad RS, gdje se, kako je rekao, "odlično osjeća među svojim narodom".

- Svi mi Srbi smo jedan narod i nije bitno da li neko od nas živi sa leve ili desne strane reke Drine. Rođen sam u Bajinoj Bašti i odrastao u Srbiji, ali i Republiku Srpsku smatram svojom republikom, a ljude u njoj svojim sunarodnicima. Uvek sam imao veliku želju da dođem i posetim Banjaluku. Pre mesec sam bio na utakmici Borca, sada opet i sigurno je da ću u skorije vreme ponovo biti u ovom lepom gradu - izjavio je Jovanović.

Osim njega među gostima bio je i potpredsjednik Košarkaškog saveza Srbije Dejan Bodiroga, koji često posjećuje Banjaluku i uvijek je uz "Glasovu" manifestaciju.

- Čast mi je da budem deo najveće sportske manifestacije Republike Srpske koja slavi svoje sportiste i njihove rezultate. Sve to treba negovati, čuvati da bi raslo svake godine - kazao je jedan od najboljih košarkaša svih vremena.

Proslavljeni srpski odbojkaš Vladimir Batez otkrio je da vuče korijene iz BiH.

- Moj otac rođen je u Glamoču, odakle su Batezi, ali je davno odselio u Vojvodinu, kada je tekao proces kolonizacije, pa sam se ja rodio u Novom Sadu. Prošle godine bio sam prvi put u Banjaluci i sada nisam mogao da odbijem poziv, tako da mi je bila čast biti deo ovako velikog događaja - istakao je Batez.

Slavni trojkaš i nekadašnji član reprezentacije SR Jugoslavije Miroslav Mića Berić prvi put bio je gost na Izboru deset najboljih sportista.

- Prošle godine nisam mogao da stignem, ali ove sam morao da dođem. Nisam se nimalo pokajao, pošto je sve bilo na vrhunskom nivou - kazao je Berić.

Tek drugi put nakon rata rukometaš Zlatko Saračević posjetio je svoj rodni grad. Susret sa najslavnijom banjalučkom košarkašicom Slađanom Golić bio je posebno emotivan. Njih dvoje nisu krili oduševljenje što se ponovo vide nakon mnogo godina, a oboje su bili najbolji sportisti tadašnje Bosanske Krajine. Popularni Sarač titulu najboljeg ponio je 1986. godine, dok je Slađa najbolja bila dvije godine kasnije.

Dodik: Ne smijemo odustati

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je i predsjednik ovogodišnjeg Organizacionog odbora Izbora deset najboljih sportista Srpske, poručio je da se od ove manifestacije ne smije odustati.

- Srpska na ovaj način pokazuje da je ozbiljna zajednica i da ne zaboravlja svoje sportiste. Veoma je važno da dobro sarađujemo sa strukovnim sportskim savezima Srbije i očekujemo da će se ta dobra saradnja nastaviti i dalje - istakao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana