Милан Лане Јовановић, прослављени српски фудбалер: Један смо народ

Милан Зубовић
Милан Лане Јовановић, прослављени српски фудбалер: Један смо народ

Бањалука - Прослављени српски фудбалер Милан Лане Јовановић толико је одушевљен Бањалуком да је у шали рекао да ће се из Новог Сада преселити у град на Врбасу.

Јовановић је био гост "Гласа Српске" на 60, јубиларном Избору десет најбољих спортиста Републике Српске. У року од 30 дана други пут је стигао у највећи град РС, гдје се, како је рекао, "одлично осјећа међу својим народом".

- Сви ми Срби смо један народ и није битно да ли неко од нас живи са леве или десне стране реке Дрине. Рођен сам у Бајиној Башти и одрастао у Србији, али и Републику Српску сматрам својом републиком, а људе у њој својим сународницима. Увек сам имао велику жељу да дођем и посетим Бањалуку. Пре месец сам био на утакмици Борца, сада опет и сигурно је да ћу у скорије време поново бити у овом лепом граду - изјавио је Јовановић.

Осим њега међу гостима био је и потпредсједник Кошаркашког савеза Србије Дејан Бодирога, који често посјећује Бањалуку и увијек је уз "Гласову" манифестацију.

- Част ми је да будем део највеће спортске манифестације Републике Српске која слави своје спортисте и њихове резултате. Све то треба неговати, чувати да би расло сваке године - казао је један од најбољих кошаркаша свих времена.

Прослављени српски одбојкаш Владимир Батез открио је да вуче коријене из БиХ.

- Мој отац рођен је у Гламочу, одакле су Батези, али је давно одселио у Војводину, када је текао процес колонизације, па сам се ја родио у Новом Саду. Прошле године био сам први пут у Бањалуци и сада нисам могао да одбијем позив, тако да ми је била част бити део овако великог догађаја - истакао је Батез.

Славни тројкаш и некадашњи члан репрезентације СР Југославије Мирослав Мића Берић први пут био је гост на Избору десет најбољих спортиста.

- Прошле године нисам могао да стигнем, али ове сам морао да дођем. Нисам се нимало покајао, пошто је све било на врхунском нивоу - казао је Берић.

Тек други пут након рата рукометаш Златко Сарачевић посјетио је свој родни град. Сусрет са најславнијом бањалучком кошаркашицом Слађаном Голић био је посебно емотиван. Њих двоје нису крили одушевљење што се поново виде након много година, а обоје су били најбољи спортисти тадашње Босанске Крајине. Популарни Сарач титулу најбољег понио је 1986. године, док је Слађа најбоља била двије године касније.

Додик: Не смијемо одустати

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је и предсједник овогодишњег Организационог одбора Избора десет најбољих спортиста Српске, поручио је да се од ове манифестације не смије одустати.

- Српска на овај начин показује да је озбиљна заједница и да не заборавља своје спортисте. Веома је важно да добро сарађујемо са струковним спортским савезима Србије и очекујемо да ће се та добра сарадња наставити и даље - истакао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана