Милан Јовић, отац једног од најтраженијих фудбалера у Европи: Лука и данас исти дјечак којег сам возио у Београд

Милан Зубовић
Милан Јовић, отац једног од најтраженијих фудбалера у Европи: Лука и данас исти дјечак којег сам возио у Београд

Бијељина - Момак из Бијељине који је на мала врата ушао у Бундеслигу одушевио је Европу. Долазак Луке Јовића на позајмицу у Ајнтрахт током јуна 2017. године није био помпезно најављен јер нико није знао шта од њега могу да очекују.

 Ипак, сваки указани минут млади српски нападач одлично је користио. Поред свих тренера који су брусили фудбалски дијамант из Семберије, велику улогу у каријери имао је и још увијек има његов отац Милан, који је његова највећа подршка, вјеровао је у њега током “црних дана”, а сада ужива гледајући бравуре свог сина на теренима широм Европе.

- Као и сваки родитељ, поносан сам на своје дијете, а поготово на Лукин успјех. Драго нам је што је кренуо тим путем, што је је схватио да је то његово радно мјесто, односно да је његов успјех заслуга његовог рада. Лука сазријева и јако млад је ушао у сениорски тим. Многи се изненаде када виде да он има само 21 годину јер је већ неколико сезона на сцени. Професионалац је постао у Бенфики, када је имао 19 година и тада је схватио да се мора уозбиљити, јер је до тада било и неких пропуста које мора да исправља - рекао је Јовић.

Лука се родио 23. децембра 1997. године и фудбалом се почео бавити у Црвеној звезди, за коју је дебитовао 2014. године, остао двије сезоне, а потом продат Бенфики. Тамо се није најбоље снашао, па је послат на позајмицу у клуб из Франкфурта. Очигледно је да му лежи игра Ајнтрахта, иако је екипа промијенила тренера током љета 2018.

- Нико Ковач био је једна прича, док је Ади Хитер друга. Ковач је током утакмице могао да подвикне на њега јер причају истим језиком и лако му објасни шта да ради, док је са Хитером то мало теже јер не знаш да ли прича њему или неком другом. Срећа је да форсира нападачку игру са два шпица, некад чак и три јер им се прикључи Мијат Гаћиновић, а некад чак и Филип Костић, па неке од њих мора да враћа назад. Луки је то легло, а знам да га тренер воли јер је оправдао његова очекивања, иако му с почетка није давао велику минутажу и углавном је улазио са клупе - казао је Јовић.

Лукин период адаптације прошао је лакше због чињенице да су са њим у клубу земљаци и саиграчи из репрезентације Србије Гаћиновић и Костић, а са њима је и хрватски фудбалер Анте Ребић.

- Велики је то плус за све њих. Када сину одем у посјету, сједим заједно са свим момцима и опуштено причамо. Није то неки клан, они играју једни за друге, разговарају међусобно да поправе своју игру и један другог покривају на терену, те нема љубоморе, док је политика по страни и он њој се не расправља, што је ствар кућног одгоја.

Лукин партнер у врху напада је Француз Себастијан Алер, који је 2017. стигао у Франкфурт.

- Алер је испочетка слабије додавао лопте осталим саиграчима, иако је често био у лошијим позицијама. Стигао је као најскупље појачање у историји Ајнтрахта и као да се бојао да ће га Лука претећи, али када је схватио да Лука није испред њега, почели су одлично да сарађују - истакао је Јовић.

 

Има мотива да се такмичи са најбољима

 

Током прве сезоне Лука је одиграо 27 мечева у свим такмичењима, дао девет голова, док је ове неумољив па је постигао 17 погодака на 15 мечева и тренутно је водећи стријелац Бундеслиге.

- Увијек се надам да ће пружати најбоље партије и давати голове, али нисам очекивао да ће бити најбољи стријелац Бундеслиге, а Лука јесте. Прошле сезоне дао је девет голова и рекао сам му да, ако то понови, биће одличан успјех,  с обзиром на то колико је минута добијао. Говорио ми је да ће у другој сезони бити задовољан ако упише дупло више голова. Нисам био убијеђен у то, мада сам му вјеровао јер он када нешто зацрта, то и оствари. Добро је када неко тако размишља јер онда има мотива да се такмичи са најбољима и на највишем нивоу и сада се његове ријечи остварују - рекао је Јовић.

Већ је дио историје Бундеслиге пошто је 19. октобра 2018. године постао најмлађи играч у историји такмичења који је у једној утакмици постигао пет голова, а то се десило у побједи над Фортуном из Диселдорфа.

- Зли језици су рекли да је Фортуна лоша екипа, али то није тачно јер су побиједили дортмундску Борусију, а Бајерну узели бод у гостима, мада ће они који не поштују Луку свашта причати. Било је то његово вече, које му нико више не може одузети, а казао ми је да је тада имао неку посебну вољу за игру - казао је Јовић.

Милан тврди да успјех није промијенио његовог сина.

- Лука јако чврсто стоји на земљи, то је онај исти клинац којег сам возио у Београд. Битно је да има жељу да напредује. Добро је што је отишао у Њемачку, гдје је схватио да мора бити по њиховом, па су дошли резултати. Схватио је на вријеме када може мало да се одмори, а када да шпарта напријед-назад. Рад, ред и дисциплина су оно што га је дочекало, за разлику од Португалије. Тамо је све било као у Србији. Неколико клубова одскачу, док су остали у рангу Суперлиге Србије. Играчи се проводе на тренинзима и сваки фудбалер који мало одскочи води главну ријеч, чиме тренер губи утицај, а псовке са трибина су стандардне. У Њемачкој тога нема. Све је доведено до савршенства, чиме су сви на добитку, тако да је Лука видио шта је дисциплина и сваки фенинг мора да оправда. Нијемци знају да цијене фудбалера и његово залагање. Ако га оправдате, добићете дупло. Када је Бенфика одлучила да га позајми, било је понуда Валенсије и још неких шпанских клубова, али смо се одлучили за Њемачку управо због дисциплине. Она те или убије или направи врхунског играча. Да је отишао у неку другу лигу, било би питање да ли би успио - нагласио је Јовић.

Потврдио је да већ сада има много интересовања за његовог сина.

- Понуда заиста има много, али је Ајнтрахт у предности и по уговору може да га откупи за раније договорени износ, док Бенфика не може да га врати назад. Ајнтрахт може да га купи пријеподне, а прода одмах послијеподне. Чак се појављују и неке цифре о висини трансфера, без обзира на понуде, али ко ће то знати. Спортски директор Фреди Бобић је рекао да је он битан играч тима и да би желио да остане, мада у јуну очекујем отимачину. Дај боже само здравља, а голова ће бити јер их Лука са лакоћом постиже. Тресао је мреже свих великана и показао да може играти против њих, а најбитније је што може рећи да га није погурао ниједан менаџер - истакао је Милан.

 

Жали за одласком из Звезде

И поред тога што је међу најтраженијим играчима Европе, млади Јовић још жали за одласком из Црвене звезде.

- Звезда је дуга прича када бисмо се вратили уназад шта се све дешавало и то се Луки никад није свидјело. Бивши тренер Миодраг Божовић кумовао је Лукином одласку јер му није “легао”. Луку интересује само терен, док је он говорио да има пет килограма вишка да не живи спортским животом, а рећи ћу да он сада у Ајнтрахту има три килограма више него што је имао када је био у Звезди. Нијемци су га натјерали да добије на маси и сада је јасно да то није никакав проблем већ да је тренер тражио изговор. Гроф је са собом вукао своје играче, док је на трибини имао групу људи који су погрдно скандирали оним играчима које он није волио. Да је Ненад Лалатовић остао тренер, и Лука би дуже остао у Звезди, а и дан-данас жали због одласка. Лука се ту није питао ништа већ је било планирано да ће бити вишак ако остане, што никада није прежалио. Из тог тима само је Лука имао понуду и морао је да буде продат, док му је велика жеља да се једном врати у Звезду и буде најбољи стријелац Србије - рекао је старији Јовић.

Посебно му је засметао један детаљ у вези са Луком док је био члан Звезде.

- Један менаџер је ушао у свлачионицу и са свима се поздравио, док њему није хтио да пружи руку већ га је назвао “Шиптарчићем”, што мене посебно боли јер је желио да га понизи пред саиграчима и друговима. То ћу увијек истицати, јер је то била жеља да га преузму Грофови људи у своје руке, а када он то није хтио, онда није био поуздан - нагласио је Милан.

 

“Пасат” није на продају

Сам пут до врха није био посут цвијећем, а већ је добро позната прича о томе како је отац свакодневно возио сина на тренинге из Бијељине у Београд, а једном су њих двојица чак и спавали у “пасату”.

- Црни “пасат караван” није на продају. Све је издржао заједно са нама и остаће код мене све док сам жив. Никада ме није изневјерио, било да је био снијег када сам га гртао хаубом испред себе или док је била велика врућина. Једном приликом када смо били у Београду, Лука је прву утакмицу играо касно послијеподне, док је друга била на распореду идућег дана рано ујутро. Није нам се исплатило да идемо назад кући, па да се поново враћамо. Паркирали смо у близини “Маракане” и спавали у њему. Наравно, био је упаљен да нам буде топло, а портир са стадиона и дан-данас се сјећа тога. Да би човјек успио у животу, мора да буде много одрицања и мислим да сада почиње да се враћа оно што смо уложили. Паре су у овом случају најмање битне, важније је да си у правом друштву - казао је Јовић.

Послије свега што је прошао са сином, сада баш и није сигуран да ли би то поновио.

- Не бих се сада усудио да прођем тим путем. Било је ту много проблема. Мораш бити спреман да поднесеш сваку неправду коју гледаш својим очима, када неко жели да те убиједи да нису у праву. Највећи сам Лукин критичар. Када је дао пет голова, рекао сам му да је могао дати десет и да не може да се игра. Причамо шта би било паметније, да одигра овако или онако. Дајем му савјете и он је паметно дијете које никад себе не ставља у први план - закључио је Милан Јовић.

Српски Фалкао

Још из времена док је носио дрес Црвене звезде добио је надимак српски Фалкао, по славном колумбијском нападачу Радамелу Фалкау.

- Био је најбољи стријелац пионирске, кадетске и јуниорске лиге и због дуге косе коју је имао добио је надимак Фалкао, мада он мора још много зноја  просути да би достигао славу славног Колумбијца. Назире се да би једног дана могао да буде као Фалкао јер има тај осјећај за гол и може да га постигне из свих позиција. Лука тек почиње да оправдава тај надимак, мада Фалкао у његовим годинама није направио оно што он јесте. Пред Луком је још доста и само дај боже здравља... - казао је Јовић.

 “Ћале, не брини за репрезентацију”

Јовић се још није усталио у стартној постави репрезентације Србије, мада му формација 4-2-3-1 коју форсира селектор Младен Крстајић не одговара јер је мјесто у врху напада резервисано за Александра Митровића.

- Када је репрезентација у питању, каже мени Лука: “Ћале, немој да се секираш. Својим радом добићу прилику и минутажу коју ћу да искористим.” Између њега и Митровића нема нимало љубоморе,  Ацо је одличан момак, који је својим играма оправдао мјесто стартног нападача. Даје голове у скоро свакој утакмици и мало је играча као што је он у нашој репрезентацији, тако да он због својих одличних партија мора да игра, мада бих волио да Крстајић уз њега форсира још једног шпица - казао је Јовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана