Marinović vodi reprezentaciju BiH u Ameriku?

Milan Zubović
Marinović vodi reprezentaciju BiH u Ameriku?

Banjaluka - Fudbalska reprezentacija BiH najvjerovatnije neće dobiti selektora na sutrašnjoj sjednici Izvršnog odbora FS BiH, ali će putovati na dvije prijateljske utakmice u SAD krajem januara iduće godine.

S obzirom na to glavno pitanje je ko će voditi selekciju na turneji u Americi, a jedan od mogućih kandidata je aktuelni selektor mlade reprezentacije Vinko Marinović. Ukoliko ne dođe do dogovora članova IO o nasljedniku Mehmeda Baždarevića po nekom automatizmu za vršioca dužnosti biće imenovan selektor koji vodi jednu od mlađih reprezentacija, a to je obično kormilar U21 ekipe pa je lako moguće da Marinoviću bude povjereno vođenje A tima, jer je kasno da utakmice budu otkazane, pošto bi FS BiH u tom slučaju platio kaznu. Ako se u obzir budu uzimali i selektori ostalih omladinskih ekipa, u izbor će ući Toni Karačić (U19), Sakib Malkočević (U17) i Zoran Erbez (U15). Nekadašnji trener Kozare, Borca, Zrinjskog na klupu mlade ekipe sjeo je sredinom marta ove godine i odlično gura u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo te drži drugo mjesto na tabeli grupe osam sa tri pobjede i dva poraza. Slavio je protiv Lihtenštajna (6:0), Portugalije (3:1), Velsa (4:0), a izgubio od Švajcarske (0:1) i Rumunije (1:3). Proteklih dana njegovo ime se našlo među osam kandidata koje je Fudbalski savez Republike Srpske predložio za nasljednika Baždarevića. Komisija za imenovanje selektora obavila je nekoliko razgovora sa potencijalnim kandidatima, ali svoje zvanično mišljenje još nije iznijela u javnost te će prijedloge predstaviti članovima IO FS BiH na sutrašnjoj sjednici, a kao glavni kandidati spominju se Amar Osim, Dragan Okuka, Marinović, dok su Fatih Terim i Sven Goran Erikson navodno otpali.

SAD i Meksiko

Planirano je da 28. januara BiH odmjeri snage sa selekcijom SAD u Los Anđelesu, dok će se tri dana kasnije u San Antoniju sastati sa učesnikom predstojećeg Svjetskog prvenstva u Rusiji, Meksikom. Protiv SAD, BiH je igrala 14. avgusta 2013. u Sarajevu i bila poražena sa 3:4, dok se sa Meksikancima sastala samo jednom i to u Čikagu tokom priprema za Mundijal 2014. te slavila sa 1:0. Za BiH će uglavnom igrati fudbaleri koji nastupaju u klubovima iz Premijer lige BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana